Свет Србија

УДАРНО! Европа тражи: „Признајте српски језик“

Савет Европе (СЕ) поновио је дугогодишњу препоруку Словенији да призна српски језик као традиционално мањински језик.

Комитет експерата Европске повеље о регионалним или мањинским језицима СЕ позвао се у извештају, усвојеном почетком јула, на своју дугогодишњу препоруку да се хрватски, немачки и српски, који су традиционално присутни у неколико подручја Словеније, признају као традиционални мањински језици.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Националном савету Срба Словеније, удружењу које окупља српску заједницу у овој земљи, рекли су за Радио Слободна Европа (РСЕ) да би им то значило у напорима за неговање културе и језика.

„Ми желимо да сачувамо идентитет нашег народа са пуним поштовањем простора у којем живимо“, рекао је председник удружења Национални савет Срба Словеније (НССС) Бранислав Рајић.

У Влади Словеније, пак, одговарају да се Европска повеља о регионалним или мањинским језицима према њиховом тумачењу, садржаном у словеначкој Декларацији о потврђивању ове Повеље, не може односити на српски, хрватски и немачки.

Европска повеља о регионалним или мањинским језицима представља допринос одржавању и развоју европског културног богатства и традиције, кроз заштиту историјских регионалних и мањинских језика. Савет Европе, организација за људска права која окупља 47 земаља, усвојила је Повељу1992. године, а она је ступила на снагу 1. марта 1998. године.

Према овој Повељи регионални или мањински језици су они који су традиционално у употреби на одређеној територији (географској области) од стране држављана једне земље који чине бројчано мању групу од остатка становништва и језици који су различити од званичног језика те државе.

Комитет стручњака Европске повеље о регионалним или мањинским језицима, оцењујући мере које је Словенија предузела за спровођење препорука које су јој дате у новембру 2019. године, поновио је да су потребни кораци да би се српски, хрватски и немачки препознали као традиционално мањински језици.

 

 

 

 

 

 

Извор: РАДИО СЛОБОДНА ЕВРОПА