Свет

УДАРНО! Француска одлучила: Следи повлачење!

ПРЕДСЕДНИК Француске Емануел Макрон изјавио је да ће Француска почети да затвара базе у северном Малију пре краја године, а да ће се акција затварања окончати почетком 2022.

Макронова најава објављена је у петак током самита са земљама Г5 Сахел (Буркина Фасо, Мали, Нигер, Чад и Мауританија), при чему је председник рекао да ће се затворити француске базе у Малију – Кидал, Тесалит и Тимбукту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Очекује се да ће затварање француских база у Малију почети у другој половини ове године, рекао је он и додао да ће бити у потпуности довршено до 2022. Паралелно са тим, трупе ће се повлачити из регије Сахел у фазама, а у сахелу ће остати половина од данашњих 5.100 војника.

Међутим, бившој колонијалној сили и даље ће бити у интересу да осигура стабилност у региону Сахела, а Макрон је рекао да ће Француска зауењти другачији приступ.

– Наши непријатељи одустали су од својих територијалних амбиција у корист ширења своје претње не само широм Сахела, већ и читаве западне Африке – рекао је Макрон на конференцији за новинаре са председником Нигера Мохамедом Базоумом.

– Реорганизоваћемо се у складу са потребом да зауставимо ово ширење на југ и то ће довести до смањења нашег војног присуства на северу – додао је француски председник.

Француска је започела кампању против џихадистичких терориста у Сахелу 2013. године под водством тадашњег председника Франсоа Оланда, пошто се сматрало да је претња озбиљна и за безбедност европског континента, и западноафричке регије.

Антитерористичка акција није постигла успех какав се у почетку очекивао и временом је названа „француским Авганистаном“. Исламистичке екстремистичке групе које делују у Сахелу нису одступале, а француска подршка војном учешћу у том делу Африке пала је на мање од 50 одсто у мају 2021. године.

Макрон је 10. јуна најавио да ће француска „операција Баркане“ у Мауританији, Чаду, Нигеру, Малију и Буркини Фасо бити приведена крају а да ће се француске трупе повући. Најмање 50 француских војника погинуло је у Сахелу од 2013. године, преноси РТ.

 

Извор: rs.sputniknews.com