Свет

Ужас! НЕМАЧКА СЕ НИЈЕ СУОЧИЛА СА ОВИМ 90 ГОДИНА! Природа их је узела на зуб, не могу да изброје мртве, нестале, путеви и мостови падају!

Најмање 42 особе су страдале, а на десетине је нестало у поплавама на западу Немачке које су узроковале одношење аутомобила и урушавање зграда, саопштила је немачка полиција. Председник Србије Александар Вучић је нагласио да Немачка, у овим тешким тренуцима, може да рачуна на пријатељску помоћ Србије.

Река Кил излила се из свог корита у Ердорфу, Ринеланд-Палатинату, преноси портал „Локал Џермани“. Најмање 18 особа страдало је у граду Арвајлер, а највише је погођена покрајина Северна Рајна Вестфалија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Никада до сада нисмо видели овакву катастрофу – рекао је премијер покрајине Ринеланд-Палатинат Малуз Дрејер.

Четворо људи страдало је у општини Шулд где је неколико кућа однела поплава.

Спасиоци покушавају да евакуишу грађане у угроженим кућама, док су страдала и двојица ватрогасаца у градовима Алтена и Вердол.

Немачка канцеларка Ангела Меркел назвала је данас смртоносне поплаве у њеној домовини катастрофом.

Она је додала да сарађује са министрима финансија и унутрашњих послова како би утврдила како влада може помоћи онима којима је подршка потребна.

Током посете Вашингтону, Меркелова је рекла новинарима да су многе државе изразиле солидарност и пружиле помоћ, преноси Ројтерс.

– Овде у Вашингтону, моје мисли су све време са људима у нашој домовини – изјавила је Меркелова.
Председник Русије Владимир Путин изразио је саучешће Меркеловој и Штајнмајеру.
Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је дубоко потресен „страшним сценама катастрофе“ која је у поплавама задесила Немачку и изразио саучешће тој земљи због људских жртава.

Вучић је нагласио да Немачка, у овим тешким тренуцима, може да рачуна на пријатељску помоћ Србије.

Армин Лашет, кандидат за новог канцелара Немачке рекао је да је ситуација алармантна.

У акцији спасавања увчествују и хеликоптери.

На десетине људи је заробљено на крововима својих кућа, где чекају спас.
Власти су користиле чамце на надувавање и хеликоптере, а немачка војска распоредила је 200 војника да помогну у акцији спасавања.

Последњих дана олује широм западне Европе проузроковале су изливање река, што је резултирало брзим поплавама током ноћи, јер кишом натопљено земљиште није успело да упије више воде.

– Има мртвих, има несталих, има много оних који су и даље у опасности. Никада нисмо видели такву катастрофу. Заиста је поражавајуће“, изјавила је гувернерка немачке државе Рајна-Палатинат Малу Драјер у обраћању регионалном парламенту.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да је узнемирена вестима о поплавама, упутивши поруке подршке рођацима страдалих и несталих, преноси Танјуг.

У Белгији река Весдре се излила и њене воде су поплавиле улице Пепинстера, близу Лијежа, а њена разорна снага срушила је неке зграде.

Неколико белгијских медија известило је да су четири особе страдале у источном Вервјеу.

Главни аутопутеви су поплављени на југу и истоку Белгије, а железничка служба је саопштила да је сав саобраћај обустављен.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com