Србија

УЖАСИ ТЕХНИЧКОГ ПРЕГЛЕДА: Купио нов “ауди”, а полиција му сад поручује да може да га БАЦИ НА ОТПАД због баналног разлога

У емисији „САТ“ гостовали су припадници МУП-а који су одговарали на недоумице у вези са регулацијама око регистрације, односно, техничког прегледа аутомобила.

Водитељ Младен Алвировић је том приликом представио несвакидашњи проблем једног возача. Наиме, Немања је 2017. године купио нови „ауди“ у Србији, али му је враћен са техничког прегледа је „има ксенонска светла, али нема прскалице за фарове“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Возач је проверио у фабрици Поршеа где му је потврђено да је његов аутомобил такав фабрички – без дела који се у новом правилнику за регистрацију захтева.

– Прописано је да мора да има“, рекла је припадница МУП-а, а обоје су остали при томе да је такав правилник и да се ту нажалост ништа не може.

Алвировић их је питао како је могуће да аутомобил стар само четири године, који је купљен са свим папирима у Србији потпуно нов и има потврду од фабрике да је тако направљен – не може да прође технички преглед – преноси Мондо.

– То јесте проблем, јер ако не испуњава овај услов, онда је то возило које не испуњава за учешће у саобраћају на путу – рекли су из полиције и додали да се аутомобил као такав не може надограђивати.

– Свака преправка и уградња тога, захтева онда испитивање“, истакли су, на шта је водитељ додао да „фабрика није предвидела да он може да угради прскалицу на тај ауто“, јер је аутомобил фабрички направљен без тог дела.

– И шта сад, ауто стар четири године да бацимо на отпад? – питао је водитељ.

– Технички преглед мимо овог прописа неће моћи. Иако има потврду од фабрике, прописи су врло јасни, не можемо мимо њих да одлучимо. Овде фали једна одредба, да тако кажемо. Једино да се обрати Министарству саобраћаја као доносиоцу овог правилника – рекао је он.

Нови правилник изазвао пометњуОд 5. јула на снагу је ступио нови правилник за регистрацију возила.

Примена измењеног Правилника о подели моторних и прикључних возила који подразумевају да од квалитета издувних гасова и овалности кочница зависи оцена техничке исправности возила одложена је на две године, али возачи ипак од 5. јула треба да обрате пажњу на нова правила, изјавио је претходно Влада Маринковић из Националне асоцијације техничких прегледа.

Он је скренуо пажњу на потребу да власници возила на време закажу технички преглед, јер се може догодити да у наредном периоду буде смањен број фирми које ће моћи да обављају тај посао због замене старих овлашћења новим – нагласио је Маринковић.

Возила која су комплетна проћи ће тест издувних гасова без проблема, док се за старија која нису имала фабрички катализатор он неће ни тражити. Дакле, само они који су га скинули имаће и две године форе да га врате.

Контрола техничке исправности аутомобила имаће једну већу измену, која би могла да направи још веће гужве јер ће сам технички преглед бити компликованији. Наиме, најављено је снимање током контроле, које ће трајати све време и обављаће га чак четири камере. Такође, током прегледа странка не сме да се задржи на линији и уколико је усними једна од четири камере, прети и прекршајна казна.

По важећем Правилнику, овај преглед би за путничке аутомобиле требало да траје око 30 минута, али вероватно ће трајати дуже

Извор: Блиц