Србија

Вакцинишеш се и добијеш стан и кола! Ево шта очекује грађане Србије!

Главне награде биће стан у Београду и „фијат 500 Л“, а спрема се и више десетина хиљада вредних награда * Две су опције: или ће се слати коверте са потврдом о вакцинацији или ће серијски број на сертификату бити „срећка“

Држава ће ускоро организовати наградну игру за све вакцинисане држављане Србије како би мотивисала грађане да се вакцинишу, да бисмо изашли из епидемије!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како сазнајемо, главна премија ће бити стан у Београду и аутомобили „фијат 500 Л“, а међу поклонима ће се наћи и на десетине хиљада вредних награда. Разматрају се две опције за учествовање у лутрији – или ће се слати коверте са потврдом о вакцинацији па ће срећни добитници бити одређени јавним извлачењем, или ће се серијски бројеви са сертификата бити лутријске „срећке“.

Мотивација за младе

По узору на друге земље у свету које су већ примениле овај модел мотивисања грађана за вакцинацјиу, и у Србији ће ускоро бити организована својеврсна наградна игра. Право на учествовање имаће сви вакцинисани грађани, без обзира на то када су се вакцинисали, а награде ће бити изузетно вредне. Како сазнаје Информер, у плану је велики наградни фонд, где ће поред суперпремија – стана у Београду и аутомобила бити и вредне робне награде, ваучери за путовања, поклон-попусти итд. Циљ наградне игре је да се људи мотивишу да приме вакцину, како би се коначно стало на пут ширењу короне.

Крајње је време да се убрза вакцинација, посебно омладине, јер број новозаражених и у окружењу расте из дана у дан. И у нашој земљи до јуче је изоловано више од осам заражених индијским сојем вируса, који прети да се даље рашири и погорша епидемиолошку ситуацију.

Министар здравља Златибор Лончар каже да се прибојава да има много више случајева новог соја, па се одуговлачењем вакцинације само још више отвара простор вирусу да мутира.

– Повећан је број људи на првом прегледу, као и на пријему за болницу. Вакцинација то једина може спречити. Пандемија у целом свету не може да се заустави док нема довољно вакцинисаних и корона сигурно неће престати да се шири док не буде 70-80 одсто имунизованих на целом свету. Да ли је боље да се сви вакцинишемо на време и вратимо се нормалном животу или да се питамо где треба да носимо маску?! Без вакцинације то не можемо и све остало је празна прича – наглашава Лончар и додаје:

– Здравствени радници са разлогом то кажу да би подигли свест људи. Имате оне који не верују ни у корону, ни у вакцину, а кад се разболе, знају да ће држава све да плати. Да сте се вакцинисали, највероватније не бисте били у болници. Овако, нити се придржавају мера, нити су се вакцинисали, па су дошли у болницу и очекују да држава све покрије!

На удару невакцинисани

Заменик директора Универзитетског клиничког центра у Нишу проф. др Радмило Јанковић упозорава да ће се на удару наредног таласа ковида-19 наћи готово три милиона невакцинисаних грађана Србије.

– Тешко ми је да признам, учинио сам током ових годину и по дана све што сам могао да их убедим, често под ударом бруталних и непримерених коментара. Нажалост, они који неће вакцину биће први на које ће индијски сој ударити свом снагом, пунећи опет болнице, затварајући школе и факултете, одвајајући људе од радних места. Па ми смо од лидера у региону, чак и од једног од лидера у Европи, постали земља која је на зачељу по броју имунизованих. То је апсолутно неприхватљиво и то ће испоставити своју цену у септембру, а ја верујем и раније, већ половином августа. Морамо спремни сачекати наредни талас – напомиње проф др Јанковић.

Какве су повластице у другим земљама

* Немачка
– нема карантина по повратку из иностранства
– без тестирања иде се у кафиће, теретане, козметичке и фризерске салоне

* Тајланд
– вакцинисани мештани сваке недеље имају прилику да добију једну живу животињу на томболи

* САД
– лутрија са наградама у висини од милион долара
– бесплатно пиво, колачи, чак и марихуана

* Грчка
– новчана накнада
– бесплатан интернет за младе

* Кина
– попусти у продавницама хране и одеће
– бесплатни сувенири

* Индија
– успостављена је наградна игра у којој се шаље селфи са вакцинације, у којој добитници могу да освоје око 70 америчких долара

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс