Србија

Важно обавештење! ДЕТАЉНО УПУТСТВО ЗА ПУТОВАЊА: Ево које европске земље признају српски дигитални зелени сертификат

Велики број грађана Србији, који планира путовање у иностранство, и даље је забринуто да ли ће им европске земље у које путују признати наш дигитални зелени сертификат. Узнемиреност је додатно појачана након што је Европска комисија препоручила грађанима трећих земља, укључујући Србију, да пре пута провере националне захтеве конкретне земље чланице. Међутим, саговорници Курира истичу да већина европских земаља – чак 26 признаје наше сертификате, а Курир вам даје детаљно упутство где и под којим условима можете да путујете.

Европска комисија (ЕК) саопштила је у уторак да се Србија налази у процесу усклађивања са ЕУ системом дигиталних ковид сертификата, али док се тај посао не заврши, доказе о вакцинацији првоверавају земље чланице понаособ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Када неко дође на границу са сертификатом изадатим у трећој земљи, тада националне власти државе чланице која је у питању, процењују колико је тај докумет прихватљив и кредибилан према њиховим националним правилима. Ту одлуку доноси свака земља чланица за себе – рекао је портапрол ЕК, Аделбер Јанз што је забринуло велики број наших суграђана који тек планира путовање у неку од земаља ЕУ и не жели да на граници доживи непријатно изненађење.

Наш дигитални зелени сертификат, који представља обједињену потврду којом се доказује да ли сте примили вакцину против ковида, да ли имате резултате тестирања на корону или сте се опоравили од ковида, у Европи прихватају Андора, Аустрија, Белгија, Бугарска, Грчка, Данска, Ирска, Исланд, Кипар, Лихтенштајн, Луксембург, Мађарска, Малта, Молдавија, Немачка, Румунија, Сан Марино, Словачка, Словенија, Украјина, Финска, Француска, Хрватска, Чешка, Швајцарска и Шпанија, наводе за Курир у Министарству спољних послова (МСП).

– Напомињемо да државе задржавају право да, поред поменутог сертификата, могу захтевати додатну документацију (ПЦР тест, антиген тест и сл.), као додатни услов уласка у земљу. Такође, треба имати у виду да се епидемиолошка ситуација у свету свакодневно мења, те да државе у складу са тим могу мењати своје режиме уласка, па је потребно информисати се о условима путовања пре самог пута – напомињу у МСП.

У Европи зелени сертификат не прихватају Италија и Норвешка које и, иначе, због епидемиолошке ситуације не дозвољавају туристичке посете.

Да европске земље, упркос забрињавајућим упозорењима ЕК, прихватају наше зелене сертификате, тврди и Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (Јута).

– Наш зелени сертификат је скоро идентичан оном који је тражила ЕУ и који су направиле и саме земље чланице ЕУ. Урађен је по свим одредбама ЕК које се тичу заштите документа и заштите података о личности и у складу је са свим њиховим препорукама. Наши туристи немају никаквих проблема при уласку, јер је сертификат заиста урађен како треба – каже Сеничић који додаје да неке европске земље, поред сертификата, признају и потврду о вакцинацији, ПЦР или антигенски тест.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс