Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Ево шта вам све треба за УЛАЗАК У СРБИЈУ уколико се ВРАЋАТЕ са летовања! ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ!

Одлазак на одмор за становнике наше земље овог лета захтевао је детаљну припрему и упућеност због услова за прелазак границе које су се мањали свакодневно.

Међутим, страхови и незвесност наставили су се и по повратку, јер грађани нису сасвим сигурни шта се од њих тражи кад се врате у Србију. Ова правила разликују се у зависности од земље из које се враћате као и превозног средства које за повратак изаберете.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За повратак у Србију свим грађанима је неопходна потврда о вакцинацији или негативан ПЦР тест осим уколико долазе из ових седам земаља: Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Северне Македоније, Мађарске, Хрватске и Црне Горе. Уколико се грађани Србије враћају из ових наведених земаља при уласку у Србију неће им бити потребано да приложе никакав доказ ни о вакцинацији, нити ПЦР тест. Подсетимо да је на списку земаља које допуштају повратак српским туристима без икаквих услова, месецима уназад било само шест земаља, а да се од недавно тој листи придружила Хрватска, што је олакшало нашим туристима који су ове године одлучили тамо да летују.

Повратак из Грчке Интересантно је да ако се из Грчке враћате колима или аутобусом преко Македоније или Бугарске на граници вам неће тражити никакве портвде о вакцинацији, али ако се враћате авионом из Грчке морате да имате или потврду да сте вакцинисани или негативан ПЦР тест.

Египат и Турска Наши држављани који су одабрали да своје летовање ове године проведу у Египту или Турској, уколико путују авионом, по повратку ће морати да покажу потврду о вакцинацији или негативан ПЦР тест. Уколико су се грађани пак одлучили да се са ове дестинације врате колима или аутобусом неће им бити потребан никакав доказ о вакцинацији. Кипар, Шпанија и Тунис Повратак у Србију са Кипра или из Шпаније и из Туниса могућ је под условима које су одредиле ове земље. По повратку са летовања из ових земаља потребно је приложити доказ о успешној вакцинацији или негативан ПЦР тест. Српским туристима који се враћају са Кипра и из Шпаније колима овај доказ није потребан.

Битно је нагласити да је за повратак са свих туристичких дестинација авионом потребан доказ о вакцинацији или негативан ПЦР тест. Према речима Александра Сенчића, директора Националне асоцијације туристичких агенција (YУТА), разлика у путовању друмским и ваздушним саобраћајем је због регулативе земље из које се излази. – По повратку из свих туристичких дестинација грађанима Србије је потребан доказ о вакцинацији или негативан ПЦР тест или у супротном подлежу карантину од десет дана. Зашто ово правило важи у овом случају, а не и у друмском преласку је због тога што овде важе правила и регулативе земље из које се излази – каже Сеничић. Објашњава да је људима тешко да схвате зашто постоје те разлике у зависности од тога који превоз се користи, међутим, каже да је то сасвим логично јер копненим путем се примењују регулативе земаља кроз које се путује док се авионом примењује само регулатива земље која се напушта.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Srbijadanas.com