Регион

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Грчка уводи нове мере у петак! ЕВО ШТА МОРАТЕ ЗНАТИ!

Због повећања броја заражених, а и повећаног броја туриста који током лета борави у Грчкој, власти ове земље, принуђене су да, због слабе вакцинације грађана, уведу нове мере због спречавања ширења коронавируса.

Годину и по дана од почетка пандемије коронавируса, Грчка има вакцине које су одмах доступне сваком грађанину у сваком делу земље. Међутим, одзив грађана је слабији од очекиваног.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Два проблема, спречавају брзи и коначни излазак из пандемије, а то су појава агресивне мутације делта соја коронавируса и проценат грађана који још увек не жели да се вакцинише. Ово је навело власти да уведу нови пакет мера, које ће ступити на снагу у петак.

То је двострука претња која утиче на већину земаља данас, присиљавајући неке од њих да се врате строгим ограничењима, каже у саопштењу за медије премијер Грчке Киријакос Мицотакис.

„Став неких неће поново затворити земљу. Многима ће дати слободу. И заштита за све. Јер није Грчка у опасности, већ невакцинисани Грци“, рекао је у саопштењу премијер.

Он је затим навео да се Грчка суочава са повећањем броја заражених и да су власти приморане да уведу нове мере.

Први на удару биће радници у старачким домовима. Вакцинација медицинских радника који раде са најрањивијим групама од петка ће бити обавезна.

„Они који то не буду учинили биће суспендовани с посла најкасније до 16. августа“, пише у саопштењу.

Од 1. септембра биће обавезна вакцинација за све здравствене раднике у приватном и државном сектору. Посебне одредбе о вакцинацији одразиће се и на војна лица. Сви запослени у војсци имаће могућност, али и одређене подстицаје да се вакцинишу у својим јединицама.

Нови пакет мера који ступа на снагу у петак, погодиће и угоститељске објекте и културне установе.

До краја августа сви затворени простори, ноћни клубови, бартови, биоскопи ни позоришта примаће искључиво вакцинисане посетиоце. Њима ће такође бити ограничено колико особа могу да приме у једном тренутку.

„Сви вакцинисани грађани, моћи ће да преко дигиталне апликације добију потврду о вакцинацији коју ће морати да покажу запосленима у објекту“, пише у саопштењу премијера.

То значи да ће током лета рекреација, било на отвореном или у затвореном простору, подразумевати само седење, а не стајање.

У саопштењу се додаје да ће се током лета примењивати ригорозне контроле, будући да је током лета туристичка сезона и већи прој грађана долази у ову земљу на одмор, па је ризик од заразе већи.

„Време је да се сви ујединимо како бисмо улепшали нашу стварност. Тада ћемо открити да заједничка правила не деле, већ уједињују“, пише на крају саопштења.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс