Србија

Важно обавештење! МОРАТЕ ИХ ХИТНО ЗАМЕНИТИ! Повучен производ из обавезне опреме у аутомобилу због РИЗИКА ПО ВОЗАЧЕ!

У два одвојена опозива са српског тржишта се повлаче рефлектујући прслуци два произвођача, објављено је на порталу Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.

Реч је о безбедносно-рефлектујућем прслуку који покрива торзо корисника а који према нашем закону спада у обавезан део аутомобилске опреме.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У првом случају реч је о прслуку Yongkank City Houyuan & Trade Zhejiang из Кине.

Како се наводи у образложењу Министарства, производ „не задовољана потребне стандарде у погледу перформанси боја и фотометријских перформанси рефлексије, те као такав представља ризик за кориснике јер се приликом употребе производа не обезбеђује довољна видљивост корисника, нарочито у условима смањене видљивости, што може довести до саобраћајних незгода и озбиљних повреда учесника у саобраћају“.

Као заштитна мера се наводи „повлачење производа са тржишта, опозив производа од крајњих корисника и забрана испоруке на тржиште“.

Други рефлектујући прслук који се нашао под лупом Министарства трговине, туризма и телекомуникација је фирме Avdo Paolo LTD, а као земља порекла наведена је Бугарска.

Како се наводи, он „нема адекватно својство да реемитује светлост, односно да визуелно сигнализира присуство лица које га носи, што му је и основна намена“.

И у овом случају прописана је мера повлачења производа са нашег тржишта.

На ова два производа упозорио је  NEPRO систем за хитно узбуњивање, путем којег Министарство обавештава потрошаче у Србији о потенцијално опасним производима на тржишту.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс