Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СРПСКЕ ТУРИСТЕ! Грци увели НОВА правила, данас ступају на снагу! ОВО НЕ СМЕТЕ ДА РАДИТЕ!

Сва затворена места у Грчкој, намењена за забаву и рекреацију, као што су ресторани, барови, кафићи, позоришта, од данас ће радити искључиво за вакцинисане грађане и то до 85 одсто попуњености.

Што се тиче отвореног простора, као што су баште локала, власници могу да изаберу да ли ће радити само за имунизоване или ће поделити простор. На свим овим местима биће дозвољено само седење, не и стајање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је део нових грчких мера чији је циљ спречавање ширења вируса корона, а које ће важити до 31. августа. Ипак, како тврди Александар Сеничић, директор ЈУТА, све ово не треба да забрињава наше туристе, јер се за њих неће ништа значајније променити.

– У местима где борави много Срба, водичи су разговарали са власницима локала и нико не планира да забрани боравак у башти невакцинисанима – истиче Сеничић. – Они су се раније определили да имају далеко мањи број седећих места на отвореном него што је то било раније и већ постоји одређена дистанца међу гостима.

Сеничић каже да је могуће да у већим градовима, као што је Атина, власници одлуче да поделе простор или забране боравак невакцинисаним грађанима, зато што је код њих највећи број заражених. Од око 3.000 заражених колико на дневном нивоу бележи Грчка, чак око 70 одсто њих је у главном граду и на Пелопонезу. У тим областима, како наводи, готово да нема српских туриста, бар не организованих група.

– Што се тиче затворених простора, не знам зашто би неко улазио унутра на 40 степени – каже Сеничић, пишу Новости.

– Нове мере неће ништа значајније утицати на боравак наших туриста. Ситуација је таква да је свима стало да се ова сезона приведе крају на најбољи могући начин, с обзиром на економске последице.

Највише наших туриста одмара се у Грчкој, али због једноставних процедура за улазак, како наводи, све су популарније Црна Гора и Албанија.

– Промена протокола, а поготово, како наводи, непотребна паника у медијима збуњује грађане – каже Сеничић. То утиче и да се пребацују на земље у које могу да уђу без икаквих услова, као што су Црна Гора и Албанија. Ту имамо велико повећање броја путника и боље резултате него претходних година. У Црној Гори борави од 65.000 до 70.000, а у Албанији око 35.000 наших туриста. И у Турској их има доста, око 25.000.

Тренутно се у Грчкој, како наводи, налази око 100.000 Срба који су отишли огранизованим превозом. Он истиче да се очекује да до краја сезоне та цифра буде четири пута већа, чиме би се достигло 50 одсто резултата из 2019. године.

– У Грчку се улази и даље према истим правилима, а једина промена до које би у неком тренутку могло да дође је да се, евентуално, укине антигенски тест – оцењује Сеничић. – Али, ни то не треба да буде проблем, сада када се усталила пракса да у Северној Македонији може да се ради ПЦР тест веома повољно.

ХРВАТСКА ОРОЧИЛА ВАЖЕЊЕ ВАКЦИНИСАЊА

Хрватска је недавно увела ново правило и за вакцинисане, тако што је важење цепива орочила на седам месеци.

– Ја не знам да је нека друга земља то урадила – наводи Александар Сеничић из ЈУТА. – Вакцинисани грађани могу да уђу у Хрватску ако је прошло мање од 210 дана од ревакцине.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости