Србија

ВЕЛИКА ТУГА У СРБИЈИ! Преминула Нада Ђорђевић!

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

Редовни члан Одељења језика и књижевности Српске академије наука и уметности (САНУ) проф. др Нада Милошевић Ђорђевић преминула је јуче у Београду у 87. години, саопштено је из ове институције.

Милошевић Ðорђевић рођена је 1934. године у Београду и сматрана је за једног од најугледнијих савремених српских фолклориста у свету и истакнутим проучавалаоцем српске народне књижевности, те је њен одлазак велики губитак за САНУ и свеукупну српску науку и културу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њен живот је у великој мери био везан за Филолошки факултет Универзитета у Београду, на којем је дипломирала, магистрирала и докторирала, а потом и радила као редовни професор на Катедри за српску књижевност.

Поред тога, била је гостујући професор на многим страним универзитетима и ауторка великог броја радова и књига из области народне књижевности.

За дописног члана САНУ изабрана је 2003. године, а за редовног 2012. године.

Као председник Одбора за народну књижевност САНУ организовала је научни скуп о Вуку Караџићу.

Била је члан више стручних удружења, међу којима се издвајају Одељење за књижевност и језик Матице српске, Европско друштво културе (СЕЦ), Друштво за српски језик и књижевност Србије, „Folklor Felous“ при Финској академији наука, Међународно друштво за проучавање народне прозе (International Society for Folk Narrative Research) и Удружење књижевника Србије.

Посебан допринос дала је раду Вукове задужбине и била је један од оснивача и управник Међународног славистичког центра Србије.

Поред тога, била је члан уређивачких одбора за израду „Српске енциклопедије“, едиције „Студије о Србима, „Прилога за књижевност, историју и фолклор“, „Анала Филолошког факултета“ и „Oral tradition“, те уредница „Данице“ и Библиотеке Вуков сабор.

Добитница је више награда, међу којима су Вукова Повеља за истраживање националне културе и педагошке баштине, Повеља почасног члана Славистичког друштва Србије, Повеља за животно дело „Миле Недељковић“, Награда „Младен Лесковац“ Матице српске, Награда „Златна српска књижевност“ за изузетан допринос изучавању књижевне српске науке Фонда Александра Арнаутовића и друге.

Како наводе представници САНУ, велика жеља јој је била да заврши четворокњижје о чланицама САНУ од њеног оснивања до данас, али је преминула пре него што је успела да види први том, који управо излази из штампе.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Танјуг/Република.рс