Србија

ВУЧИЋ ОТКРИО ПРЕДЛОГ ЛЕКАРА: Ко неће вакцину, треба да плати трошкове лечења од короне који се крећу и до 100.000 евра

БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић данас је на отварању Здравственог центра у Борчи рекао да је добио доста предлога од лекара да се људима који нису вакцинисани, а имали су могућност да приме вакцину, наплаћују трошкови лечења од короне, напомињући да то још не може то да прихвати, али да нам се, како каже, такво време неумитно приближава и да ће држава на неки начин морати да реагује и сузбије неодговорност оних који су против вакцина.

Каже да је код нас лечење бесплатно, пошто нечији трошкови лечења износе и до 100.000 евра, и да грађани мисле да је то покривено здравственим осигурање, што је око 500 до 600 евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Повећање плата у здравству наредних месеци

Вучић је изјавио данас да ће здравствени радници до краја године добити повећање плата,а да ће се у наредним месецима знати колико ће то повећање изностити, а завоисисће од од стопе раста и стања у буџету.

Он је приликом обиласка новоизграђеног Дома здравља у Борчи рекао да се и даље нада да ће стопа раста бити седам одсто. „Стање јавних финансија је добро и биће под контролом, само да видимо колико ћемо снаге имати да повећамо плате, а да не угрозимо послодавце. У овом случају за државу и то је мањи проблем, али ако будемо ишли на повећање минималне зараде то ће се односити и на приватни сектор. Само да израчунамо добро па ћете у наредним месецима доботи одговор“, рекао је Вучић.

„Или, да размишљамо… , мада нисам за то, али чуо сам много предлога да не напалаћујемо лечење онима који су вакцинисани, а да наплаћујемо онима који нису, а имали су могућност да се вакцинишу. Не могу то да прихватим, можда није диркетно кршење Устава, али јесте кршење равноправности. Али, ћемо нешто морати да урадимо да такву дозу неодговорности и неозбиљности сузбијемо, како и шта… још не знам али ово не могу да подржим у овом трнеутку“ објаснио је он.

Још није време зато, каже, али молим људе који се тако неодговорно понашају да разумеју да се чак и такво време неумитно приближава.

Каже да је чуо за једну младу девојку да је у веома тешком стању јер се није вакцинисала и изразио наду да ће то дете преживети.

„Нама вакцинисанима не фали баш ништа, тако да немојте да говорите глупости о чиповима и друге ствари – прекините са тиме. Када причате против вакцина некога можете да убијете, нечију децу да оставите без оца или мајке или неку мајку и оца без детета. Молим вас као Бога да то не радите“, поручио је Вучић.

Упозорио је да расту бројеви заражених и да смо пре седам дана имали 1,41 одсто заражених у 10 сати, а јутрос 2,09 одсто заражених.

Вучић је додао да расту бројеви свуда у свету и поручио да је једини лек вакцинација.

Замолио је људе да се вакцинишу и истакао да нам није потребно ново затварање земље и пад економије.

„Када сам вам рекао да ћете да имате веће плате, имаћете ако будемо имали привредни раст. Не можемо да повећавамо плате ако затворимо земљу и ако економија пада – повећање плата није питање нечије милости“, поручио је председник.

Замолио је министра здравља Златибор Лончара да замолио премијерку Ану Брнабић да се што пре организује састанак око увођења треће дозе вакцине или да је сачекају када се врати са пута.

„Могу и ја да је заменим, да направимо што пре тај састанак, седите са лекарима и епидемилозима и донестите одлуку око вакцина и да идемо у то“, поручио је Вучић.

Извор: Курир.рс/Танјуг