Србија

ВУЧИЋ СЕ ИЗ СКОПЉА ОБРАТИО НАРОДУ: Имам велике вести за Србију

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић допутовао је данас у дводневну посету Скопљу, где ће се састати са председницима влада Северне Македоније Зораном Заевом и Албаније Едијем Рамом у оквиру регионалне иницијативе за сарадњу познате под називом „Мини Шенген“.

Председник је поручио да име иницијативе мини Шенген није толико битно, колико њен садржај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је истакао да је ово веома важна посета Скопљу и открио да ће сутра бити потписана три споразума који подразумевају бржи проток робе између Србије, Северне Македоније и Албаније, друга је помоћ и подршка у природним катастрофама, а трећа је укидање радних дозвола и прављење јединственог тржишта рада.

– Имамо идеју да направимо персонализоване електронске картице у којима бисмо нудили бројне погодности људима из ових земаља, како би када дођу у Србију могли да имају попусте, од возне карте, до ресторана и кафића.

– Ово је за Србију од огромног интереса – каже Вучић.

Он је најавио и „брзе траке“ за бржи пролаз људи из региона, као што постоје посебне траке за људе из Европске уније на улазу у европске земље.

Рекао је да постоје и заједнички планови о зеленој агенди, индустријализацији, привлачењу нових инвеститора.

– То су велике и важне ствари. Радиће се на међусобном прихватању академских квалификација, али и професионалних, да грађевинац у Тирани буде прихваћен у Београду и обрнуто. То ће да нас приближи додатно, да снажи наше економије, да обезбеђујемо бољи животни стандард за наше људе.

Рекао је да зна да у нашој земљи постоје људи који су „против многих иницијатива“, попут дуалног образовања, али се данас види предност коју је Србија направила због те одлуке.

Вучић је најавио и оснивање заједничког портала на три језика.

Председник Србије открио је да ће сутра бити одржани састанци са привредницима, који су се позиву одазвали у великом броју.

У среду састанак са руководством Републике Српске

На питање о ситуацији у БиХ, председник каже да је синоћ разговарао са Милорадом Додиком, а да ће се 4. августа видети са руководством РС, пре обележавања злочиначке акције „Олуја“ у Бусијама.

– Јуче сам разговарао са Додиком. Примићемо руководство Републике Српске 4. августа, а онај ко је мислио да одлуке могу да буду усмерене против интереса једног народа, чини ми се да није донео добро ниједном народу. У сваком случају, разговараћемо и надам се да ће људи у БиХ наћи начина да превазиђу проблеме и сачувају мир.

Рио тинто

На питање о Рио Тинту, Вучић објашњава да просторни план не уређује општина. Чека се, каже, одлука Рио Тинта који је спреман да уложи 2,4 милијарде евра у Јадар, ако све буде у реду.

– Да кажете људима из Јадра да треба да се одрекну овог новца због неких који би да им униште будућност? Сви људи одлазе, што у Нови Сад, што у Београд, што у иностранство, и сад треба да не дамо људима будућност? Шта год да урадимо и какву год одлуку донели, неко ће да каже да јр то противно интересима грађана – каже председник.

О новим нападима

Истиче да приче о каменовањима Скупштине, упадањима у исту, о опкољавању Председништва, упадању моторкама у Јавни сервис слуша годинама, а да је видео ко је лице које каже да ће да „обавља малу нужду по њима“.

– Имао је прилику, био је код мене у кабинету, радио је интервју. Што то тада није урадио? А због чега то говори? Јер Србија расте, претиче оне који су били испред ње? Јер има плате и пензије највеће у историји, јер имамо путеве, јер градимо више болница од било које европске земље у претходне четири године, јер зато што обнављамо и градимо болнице и вртиће? Велика је нервоза оних који не могу да прихвате нечији успех и ја је схватам. А мафијаши су им главни лидери. Најбољи доказ је то што признају да су лагали и да су се договарали да лажу, а како би добили време у процесу и како би вршили притисак како Србија не би ишла напред.

Истиче да Србија сама доноси одлуке о својој будућности, тако да „нико никога неће да туче. То говори о њиховој немоћи“.

– Народ зна ко шта ради данас, ко чува интересе, водећи политику мира, а не ону коју су они водили: политику пљачкања, катанчења и политику сарадње са мафијом. Поносан сам на нашу борбу против мафије и на то што сам им први на листи за одстрел – каже Вучић.

Дводневна посета Скопљу

Вучић ће са премијерима Заевом и Рамом учествовати сутра на Економском форуму за регионалну сарадњу у организацији привредних комора Србије, Северне Македоније и Албаније.

На форуму ће, како је најављено, бити објављено ново име ове регионалне иницијативе и биће потписана три документа: Меморандум о разумевању о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на ЗБ, затим Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на ЗБ и Меморандум о разумевању о сарадњи у вези са слободним приступом тржишту рада на ЗБ.

У Скопљу ће бити одржан велики пословни форума који ће окупити око 350 компанија са ЗБ, а очекује се више од 400 билатералних састанака привредника.

Скопски форум о регионалној сарадњи на ЗБ окупиће компаније из Србије, Албаније, Северне Македоније и БиХ, али и других регионалних и европских економија, као и представнике влада, финансијских институција, универзитета, медународних делегација и асоцијација.

Највећи број компанија учесница долази из грађевинског сектора, пољопривредно-прехрамбене индустрије, енергетике, машинске, ауто и текстилне индустрије, туризма, ИКТ и телекомуникација, транспорта и логистике.

Извор: Новости

Ознаке