Србија

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО: Председник саопштио сјајне вести

Председник Републике Србије Александар Вучић је гост емисије „Ћирилица“ на телевизији Хепи.

Вучић говори о свим важним актуелним темама, спору око наплате банкарских трошкова, новим инвестицијама, повећању плата, односима у региону…

Председник Србије је почео причом о банкама.

„Не треба бити нарочито паметан па бити на страни народа и рећи да су банке те које узимају више профита. То није увек паметно понашање, ја сам се руководио нечим другим“, почео је Вучић.

Он је додао да је намера била да се заштити држава.

„Ту највећу корист имају адвокати, а не грађани, односно народ, они који су најсиромашнији. Ја немам проблем да говорим истину“.

„Овде није питање само банака, ту је и питање корпорације за осигурање стамбених кредита“.

„Од 7 милиона људи у Србији, 7 милиона су председници и премијери, селектори кошаркашке и фудбалске репрезентације“.

Председник је навео и пример када се адвокати и људи из правосуђа договарају да се доносе пресуде против државе.

„Нисам нарочито плашљив када су у питању адвокати“.

Председник је поново истакао да је реаговао у циљу да заштити најсиромашније грађане Србије.

„Мени то са банкама нису најважније вести дана, мени су то биле друге ствари – камен темељац МТУ у Пазови. То ће бити једна од најзначајнијих фабрика у Србији“.

„Ми смо данас окренули нову страницу у савременој српској историји. Данас смо дошли до нивоа, у првом полугодишту имамо увећани ниво страних инвестиција за 18,30 одсто. То је одличан резултат. Друга вест је да ћемо у другом кварталу имати оквирно 15% раста, то је рекорд за Србију“.

„Разговарао сам са Аном и Синишом три дана о томе шта да радимо са минималцима и платама. Свакако ћемо имати значајно повећање плата, а желимо да увећамо и минималац. Први пут у историји најмања плата неће бити испод 300 евра. Очекујемо да пре краја године буде више од 35.000 динара“.

„Имаћемо и изненађење за пензионере за два, три месеца“.

„Лоша вест је да су министри потрошили само 28 одсто буџета за капиталне инвестиције“.

„Замислите, Србија од прављења вунице, која је такође важна, сада прави авионске моторе. Какав је то скок“!

„Четврти квартал 2016. и четврти квартал прошле године, дуиплирали смо број запослених у ИТ сектору и значајно повећали плате. То нисам ни знао, то ми је Ана рекла“.

„У Србији има више инвестиција него у осталом делу региону заједно. Ми смо на нивоу 60-61 одсто, остатак региона 39 одсто“.

„Што би се било ко радовао (успесима Србије)? Је л’ смо научени да увек будемо на репу? Ми деценијама нисмо веровали да можемо да побеђујемо осим у спорту, а сада сами не верујемо да побеђујемо у нечему што живот значи. То су тектонске промене. А зашто би нас неко волео? Зашто би неко волео да будемо испред њега“?

„Чим кажемо да ћемо да градимо пут, цена ара на Голији скаче за 200 евра, зато што људи знају да ћемо да градимо, па Београђани и Новосађани купују плацеве“.

„Не бринем за повратак људи, него за наталитет“.

„Недостају нам занатлије – вариоци, месари, тесари… И даље су много плаћенији у Аустрији и Швајцарској, па кад достигнемо тај ниво и они ће да се враћају“.

„Просечна плата у Београду је 705 евра, а очекујемо да у јануару буде 770. Наша рачуница је да ће просечна плата у јануару 2022. у Србији бити 612 евра“.

„Са Хрватском ћемо морати да имамо боље односе да не бисмо и једни и други пропали, јер имамо ужасну демографију“.

Вучић је рекао да не жели да се умиљава Хрватској.

„Због чега да им се умиљавамо? Због протераних 250.000 Срба у ‘Олуји’? Да им се умиљавам и извињавам због Јасеновца, Јадовна, Пребиловаца, Пага? Због чега? Нека ми неко то објасни у Европи“.

„Свима је Србија крива. Пустите Вучића, а шта вам је Србија крива? Шта је Србија нажао урадила Црној Гори? Дали смо им вакцине, предложили отварање граница и да наше компаније отворе представништва код њих… Је л’ смо их нечим увредили? А шта су они нама урадили? Протерали нам амбасадора, признали независно Косово. А да ли смо ми признали Боку или Рожаје? Да ли смо ми њима извезли неки клан или су они нама кавачки и шкаљарски? Да ли смо ми изгласали неке резолуције или они нама? Где смо ми њима нешто лоше урадили“?

„Када је мој син ишао у Црну Гору сликали су га, правили видео материјале, пратили на сваком кораку. То није у складу са највишим принципима. А ако је био угрожен, па су га тако штитили, извињавам се и хвала им“.

Вучић је додао и да није знао да је Здравко Кривокапић долазио у Београд на састанак са патријархом Порфиријем.

Говорећи о односу са Миланом Кнежевићем и Андријом Мандићем рекао је да су они одлични пријатељи, да се виђају једном месечно и да се они једини не плаше да кажу да су Срби. Такође, председник је додао да они једини немају функције.

„Београд је највећи и најлепши град у региону, као Њујорк за све остале“.

Говорећи о ухапшеном председнику општине Палилула председник је рекао да неће да га пусте да се брани са слободе, као да је он већи криминалац од свих лопова, само због тога што је из СНС.

„Суд је власт и може да ради шта хоће“.

О нападима са Нове С, Вучић каже:

„За мене је поразно кад чујем 10 квалификација и 15 епитета који немају везе. Кажу издајник. Кога сам ја то издао? Онда немају шта да кажу. Кад ми кажу да сам лопов, ја им кажем да нисам ја Ђилас. Нека кажу у којој сфери је боље него што је било“.

„Они краду. А кад ме питају зашто их не стрпате у затвор, ја им кажем да питају тужиоце и судије“.

О упаду Јеремића и сарадника у Председништво:

„Опколила ме њих петорица. Нису ме померили ни да за милиметар. Видели сте да сам био мртав хладан, а онда су они почели нешто да вичу. Догодило се то после годину, две свакодневних претњи, када сам им ја јавно рекао да дођу мене да туку, а не да прете обичном народу. А мене нису могли с места да ме помере. Ја сам тај дан штитио сваког човека у Србији, свако дете и сваку кућу. Код Весића су приватно ишли у кућу. Они су увели праксу да долазе у политичке странке, што нам се није дешавало од нацистичке Немачке. Не само да их се не бојим, него се не стидим да се борим за поштење“.

Извор: Курир.рс

Ознаке