Свет

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ! Лукашенко прети: Уведите нам нове санкције и путоваћете преко Северног пола

Белоруски председник Александар Лукашенко запретио је Западу да ће ограничити транзит кроз Белорусију у случају нових санкција против Минска.

„Ако будете вршили притисак новим санкцијама – заобилазићете Белорусију преко Северног пола и Средоземног мора. За сада ћемо се у условима пандемије и даље понашати људски у погледу транзита, кретања путничког и теретног саобраћаја и тако даље“, рекао је Лукашенко, преноси лист „Белорусија данас“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима шефа Белорусије, санкције немају никакве везе са правним системом.

„Примена рестриктивних мера као инструмента притиска на суверену државу је безакоње и уцена на међународном нивоу. То је уцена која се, да Вас подсетим, у документима УН и других међународних организација осуђује као неприхватљива мера“, истакао је Лукашенко.

Он је подсетио да је пакет санкција против Белорусије уведен на дан 80. годишњице почетка Другог светског рата и објаснио тај потез тиме да „Европи није стало ни до народа који је највише страдао од варварске и нељудске инвазије европског фашизма“.

Како је рекао, санкције нису уведене само против Минска. Уведене су и против Руске Федерације, додао је и оценио да је прича са недавним слетањем авиона у Минску само формални повод за санкције.

Након председничких избора 9. августа 2020. године у Белорусији су почели масовни протести опозиције. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска. Осим тога, одржавају се и митинзи присталица Лукашенка, чија је инаугурација одржана 23. септембра.

Односи Белорусије са западним земљама нагло су се погоршали након председничких избора. Европска унија није признала изборе као слободне и демократске, а такође ни Александра Лукашенка за изабраног председника. Европска унија, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Канада увеле су санкције низу белоруских званичника, као и предузећима повезаним са актуелним властима Белорусије. Касније су ове санкције проширене.

 

Извор: rs.sputniknews.com