Свет

Запад у неверици! „НОВИ СВЕТ ЈЕ ПОЧЕО!“ Си Ђинпинг се обратио целој планети: Почињемо уједињење!

На данашној прослави стогодишњице оснивања Комунистичке партије Кине, председник Си Ђипинг поздравио је „нови свет“ који створио кинески народ и упозорио стране силе које покушавају да унизе Кину да ће им се то „обити о главу“.

Након прелета и акробације кинеског ратног ваздухопловства, председник Си је током једночасовнх говора на Тргу Тјенанмен обећао да ће оснажити кинеску армију и спровести уједињење са Тајваном.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, у Хонгконгу ће бити обезбеђена друштвена стабилност, уз заштиту кинексе безбедности и суверенитета.

„Кинески народ није се добро показао само у уништавању старог света, већ и у стварању новог. Социјализам је једино спасење за Кину“, поручио је председник Си, преноси Ројтерс.

Кинески председник и комунистичка партија уживају популарност због ефикасне борбе против епидемије корона вируса и активне улоге коју Кина игра на глобалној политичкој и економској позорници.

Ипак, званични Пекинг је изложен спољним критикама због строгог односа према Хонгонгу и крсења права припадницима муслиманске етничке мањине Ујгур у провинцији Синђијанг, али и због погоршања демографске ситуације која би могла да угрози дугорочан економски раст.

Председник Си је поручио да кинески народ никада неће дозволити страним силама да се понашају насилнички, понижавају и потчињавају Кину.

„Ко год би се усудио да покуша нешто слично крваво би разбио своју главу о Велики челични зид који су изградили 1,4 милијарде припадника нашег кинеског народа“, упозорио је председник СИ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг