Свет

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ! Орбан нокаутирао ЕУ – ЛГБТ активисти више неће улазити у школе! Ево шта следи!

Фото: Јутјуб

Напори Европске уније да примора Мађарску да укине забрану промовисања хомосексуалности у школама били су узалудни, рекао је премијер Виктор Орбан у четвртак када је контроверзни закон у земљи ступио на снагу.

Влада неће дозволити ЛГБТ активистима да улазе у школе, рекао је Орбан.

У четвртак је у Мађарској на снагу ступио нови закон којим се забрањује излагање и промоција родног идентитета осим рођења, промене пола и хомосексуалности млађих од 18 година у школама, на телевизији и у оглашавању.

Тај закон предвиђа листу удружења која смеју да предају о сексуалности.

Председница Европске комисије Урсула вон дер Лејен упозорила је у среду Мађарску да мора да укине закон или да ће се европски закон применити на земљу.

Али Орбан је одговорио да само Мађарска има право да одлучи како ће школовати и одгајати своју децу.

Закон је критикован и у земљи и у иностранству и против њега су одржани протести, а групе за људска права позвале су странку премијера Фидеса да повуче закон.

“Европски парламент и Европска комисија желе да дозволимо ЛГБТ активистима и организацијама да уђу у вртиће и школе. Мађарска то не жели”, написао је Орбан на својој страници на Фејсбуку, рекавши да је то “ствар националног суверенитета”.

„Бриселске бирократе немају право да се мешају у ово, и шта год да кажу, нећемо дозволити ЛГБТ активистима приступ нашој деци“, рекао је

Орбан, је мађарски премијер од 2010. године, а пред њим су избори следеће године. Још више конзервативни и борбени у промовисању, каже он, традиционалних католичких вредности под притиском либералног Запада.

Опозициона странка  Jobbik такође је подржала закон у парламенту.

У четвртак су невладина организација Amnesti International и Hatterр пустили огроман балон дугиних боја изнад зграде мађарског парламента, протестујући против закона.

„Циљ им је избрисати чланове ЛГБТК заједнице из јавности“, рекао је Давид Виг, директор Amnesti International  Мађарска.

 

 

 

 

 

 

Извор: jutarnji.hr

Ознаке