Русија

Запад у паници! ПУТИН ОСТВАРУЈЕ САН ПЕТРА ВЕЛИКОГ: Турци о све жешћим сукобима у Црном мору! Ево шта им Русија спрема!

Војна политика коју руски председник Владимир Путин води на Црном мору постаје испуњење сна императора Петра Великог, пише турска новинска агенција Анадолија.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У чланку су турски аналитичари коментарисали вежбе НАТО снага „Си бриз“, и оценили су начин на који је Москва одговорила на акције алијансе близу њених обала.

Аналитичари су приметили да су за САД ти маневри од великог значаја, пошто Вашингтон види Црно море као једину област на свету где не може слободно да пошаље своје снаге у потребној количини. Управо зато САД чини све да преузме контролу над Црним морем.

Русија се категорички противи оваквом ставу Американаца и њихових савезника из НАТО, и наставља да гради своје војне потенцијале у региону, пре свега распоређивањем најсавременијег наоружања на Криму и у црноморском региону.

Москва ће, примећују турски стручњаци, на сваки могући начин подржати Конвенцију из Монтреа, којом се ограничава пролазак НАТО пловила у Црно море. Истовремено, они наглашавају да Русија и председник Владимир Путин настављају војну политику започету пре неколико векова.

– Путинова војна политика у Црном мору је испуњење завештања Петра Великог о изласку Русије на јужна мора, истовремено спречавајући странце да продру на границе земље и стекну доминацију у региону – приметили су посматрачи турске агенције.

Они су додали да се тренутна ситуација у црноморском региону „подгрејала“ због конфронтације Северноатлантске алијансе и Русије.

 

Извор: Новости.рс