Свет

ЗАПАД У ШОКУ! Кина спрема план за спас планете Земље!

Кинески научници направили су план за спас планете Земље у случају да јој запрети удар астероида Бену. План Кине је да испали више од 20 ракета „лонг марч“ у свемир како би преусмерили удар астероида који има мале шансе да једног дана оконча живот на Земљи.

Њихова мета је астероид Бену, свемирска стена тешка 85,5 милиона тона (77,5 милиона метричких тона) која је на путу да налети на удаљености од 7,6 милиона километара од Земљине орбите између 2175. и 2199. године. Иако су Бенуове шансе да удари Земљу мале, 1:2.700, астероид је широк исто колико је висок Емпајер стејт билдинг, што значи да би сваки судар са Земљом био катаклизмичан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Процењена кинетичка енергија Бенуовог удара о Земљу износи 1.200 мегатона, што је отприлике 80.000 пута више од енергије атомске бомбе бачене на Хирошиму. Поређења ради, свемирска стена која је збрисала диносаурусе са лица земље произвела је око 100 милиона мегатона енергије.

Научници из кинеског Националног свемирског научног центра израчунали су да ће 23 „Лонг марч“, свака тежине 992 тоне (900 метричких тона), истовременим ударом скренути астероид са фаталног курса за скоро 6.000 миља (око 9.000 км) што је 1,4 пута веће од Земљиног радијуса. Њихови прорачуни детаљно су описани у новој студији која ће бити објављена у предстојећем издању часописа „Икарус“ од 1. новембра.

„Ударци астероида представљају главну претњу за сав живот на Земљи“, написао је у раду Мингтао Ли, инжењер свемирске науке из Националног свемирског научног центра у Пекингу и водећи аутор нове студије. „Одбијање астероида на путањи удара је пресудно за ублажавање ове претње.“

План кинеских научника заобишао би потребу заустављања астероида директнијим, али ризичнијим средствима, попут методе атомске бомбе коју је Брус Вилис популаризовао у филму „Армагедон“. У стварности, нуклеарним ударом надолазеће свемирске стене разломиле би се на више мањих делова који би се и даље могли сударати са Земљом, што би довело до разорних последица.

Кинески план следи сличан, али мало скупљи предлог Сједињених Држава. Према плану НАСА названим ХАММЕР, флота свемирских летелица високих 9 метара са ударним „овновима“ требало би да скрену астероид са курса. Симулације НАСА сугеришу да би за померање астероида било потребно између 34 и 53 ударца са свемирске летелице ХАММЕР, лансиране 10 година пре него што би се Бену сударио са Земљом.

НАСА и ЕСА (Европска свемирска агенција) биће прве које ће тестирати нови метод гуркања астероида у две заједничке мисије, које ће бити покренуте 24. новембра ове године. ДАРТ мисија послаће свемирску летелицу која би стигла после годину дана на удаљени астероидни систем Дидимос, удаљен 7 милиона миља (11 милиона километара) од Земље. Кад се тамо нађе, летелица НАСА ће се забити у Дидимосов мали месец, стену у орбити око астероида. Мисија ЕСА, Хера, надгледаће како је ДАРТ померио месец са путање.

Бену је астероид типа Б, што значи да садржи велике количине угљеника и, потенцијално, многе примордијалне молекуле присутне у време кад се живот појавио на Земљи. НАСА је већ послала свемирску летелицу, названу „Озирис-Рекс“, у потрагу за узорцима са астероида. „Озирис-Рекс“ је стигао изнад Бенуа у октобру 2020. лебдећи изнад њега довољно дуго да својим ногама од три метра сакупи растресите комаде са површине. Очекује се да ће се „Озирис-Рекс“ вратити на Земљу 2023. године.

„Лонг марч“ су радне ракете кинеског свемирског програма и помоћу њих се завршава већина испорука кинеској свемирској станици и лансирају кинеске сонде на Марс и Месец. Ракете су у прошлости изазивале забринутост због неконтролисаног повратка на Земљу. У мају је 22-тонски (20 метричких тона) део „Лонг марч“ пао на Земљу – део је изгорео,а део пао у море у близини Арапског полуострва. У мају 2020. године, веровало се да су се фрагменти ракете срушили у два села у Обали Слоноваче, преноси „Лајв сајенс“.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com