Србија

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Огласила се министарка Дарија Кисић

Посебно поразан податак за нас је да је тек преко 17 одсто младих вакцинисано, рекла је данас након седнице Кризног штаба за борбу против корона вируса епидемиолог и министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је нагласио да у већини земаља света долази до погоршања ситуације.

– Што се тиче наше земље јесте повољна ситуација, али бележимо благ порат. јесте време годишњих одмора, али вирус је још увек ту – казала је она и додала да у односу на број хоспитализованих пацијената преко 90 одсто није ваксинисано.

Она је тиме указала на значај вакцинације.

– Највећи део састанка је био посвећен вакцинацији, јер она штити од смртних исхода. Штитимо оне које највише волимо – истакла је она и нагласила да је преко 2.5 милиона људи вакцинисано, што је 49 одсто.

Кисић Тепавчевић је нагласила да то није довољно.

– Наш главни град предњачи по вакцинацији, затим Прибој, Ниш, Ужице, Кладово, Кикинда и Нови Сад који су изнад 50 одсто вакцинисаних – истиче.

Врло лако, наводи, ситуација може да измакне контроли.

Подсећамо, у последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 9.383 особа, од којих је позитивно 145 док су, нажалост, три особе преминуле.

На респираторима су четири пацијента.

Четврти талас корона вируса изазван делта сојем чији се пик очекује најкасније у септембру и увођење треће дозе вакцине за коју ће се препорука знати у наредних две недеље, главне су теме седнице.Бројке оболелих у Србији за сада су под контролом, али је приметна тенденција ширења вируса.

Тренутак за алармирање и предузимање неопходних корака како би се спречило масовно разбољевање какво смо имали у претходним таласима.

Извор: Блиц