Свет

АЛАРМАНТНО! Британци у страху: Руси распоређују балистичке пројектиле који ће кренути ка …

Руско распоређивање балистичких пројектила у Калињинграду угрозило би сву британску војну авијацију. Ово гледиште изразили су аутори кинеског издања “Соху”.

Тема распоређивања руских пројектила (у овом контексту се најчешће помињу оперативно- тактички комплекси Искандер) у Калињинградској области одавно прогања све војсковође НАТО-а. Британци нису изузетак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Конкретно, како је приметио начелник штаба ваздушних снага Уједињеног Краљевства Мichаеl Vigstоn у интервјуу за ““Тhе Dаily Теlеgrаph”, ако Руска Федерација наоружа ту своју област на овај начин, цела Велика Британија ће одмах бити у радијусу уништења руског оружја.

Зато Лондон већ планира вежбу  “Exercise Agile Stance” за распоређивање авиона, која ће укључивати слетање авиона на цивилне аеродроме и деонице аутопутева.

Симболично је да је Вигстон говорио о овим плановима током посете бази америчке пацифичке флоте Pеаrl Hаrbоr на Хавајима. Када је Јапан напао Pеаrl Hаrbоr 7. децембра 1941, скоро 200 америчких авиона је тренутно уништено.

Али Сједињене Државе нису имале начина да спрече ову ситуацију због величине саме базе. Уједињено Кралјевство, ако не жели да добије свој Pеаrl Hаrbоr, мора одмах да делује.

“Вежба “Аgilе Stаncе” тестираће способност РА -а да се размести изван традиционалних војних база”, рекао је Вигстон.

Ово би требало да отежа наводном противнику, односно Русији, откривање и уништавање авиона, без обзира да ли користи крстареће или балистичке ракете или је ограничен на ваздушне нападе.

Током вежбе, свим припадницима ваздухопловних снага биће издата изненадна наредба да муњевито напусте све војне аеродроме и преместе се на цивилне

У неким случајевима ће се практиковати и слетање на аутопутеве. Авиони ће бити поделјени у неколико ескадрила, по четири авиона, што би у теорији требало да смањи губитке у случају ракетног удара.

Британско ваздухопловство већ преговара са бројним аеродромима. Према прелиминарним проценама, данас је најмање 40 цивилних аеродрома погодно за слетање војних ловаца. Међутим, неки од њих су међу најпрометнијим чвориштима ваздушног транспорта у Европи, што је препуно озбиљних проблема и непријатности.

Није све савршено са самим авионима који су у служби Британаца. По правилу, први масивни ракетни удари увек се изводе на пистама и базама. Тако је било током Другог светског рата- тако је и сада.

Због тога би било много разумније разбацати авионе дуж малих писта или дуж истих аутопутева. Међутим, само ловац Ф-35 може да слети на њих, будући да има технологију вертикалног полетања.

Такви планови британског војног руководства могу бити узроковани претераном забринутошћу. Међутим, како примећују аутори Сохуа, Британци заиста и имају разлога за немир.

Русија има довољно ватрене моћи да уништи половину база британских ваздушних снага у року од неколико минута.

Наравно, до сада је Руска Федерација поставлјала ракете у Калињинграду само у оквиру вежби, али британске власти озбиљно верују да ће се Искандери ускоро појавлјивати у најзападнијем региону Русије и то редовно.

Али цела иронија је, сигурни су аналитичари Соху-а, да за савремене радарске системе Русије, неће бити проблем пратити и пронаћи на хилјаде британских авиона, чак и на територији цивилних аеродрома.

Као резултат тога, британска војна авијација ће буквално морати да бежи и тражи привремено упориште изван землје.

Рад на овом правцу је већ у току. У јуну ове године ловци Кралјевског ваздухопловства први пут су отишли ​​у Норвешку. Вероватно ће изабрати ову скандинавску землју као уточиште, покушавајући да се сакрију од руских пројектила.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs