Србија

АЛБАНЦИ ПРЕТЕ: „Нема повлачење признања, креће офанзива Косова, Грчка је једна од држава“

Професор међународног права Африм Хоти изјавио је да су одлуке о признању неке државе по међународном праву неопозиве.

Он тврди да су „наводна повлачења признања косовске независности од стране појединих афричких и азијских земља спекулације које Србија користи за унутрашњу политичку употребу“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Повлачење признања не постоји као пракса у међународном праву, због тога дефинитивно мислим да су то нагађања. Међутим, с обзиром на чињеницу да земље трећег света, попут Африке и Азије, немају консолидоване демократске системе и могу бити изложене евентуалном притиску трећих страна, у овом случају из Републике Србије или неких њених присталица, попут Кине или Русије. Иначе, ово је дефинитивно само тема политичких дебата и спекулација и нема везе са стварношћу“, рекао је Хоти за Косово онлајн.

Ускоро истиче рок од годину дана, када се самопрокламовано Косово у Вашингтону обавезало да ће прекинути лобирање за признавање независности Косова и да ће аплицирати за чланство у међународним организацијама.

Хоти очекује да ће након једногодишњег мораторијума почети дипломатска офанзива Косова и да ће на том путу добити пуну подршку водећих држава света, које су дале велики допринос косовској независности.

„Истеком овог рока, направиће се добар замах за почетак признавања, јер је ово питање процес који се не може вратити. Сигнали које дају Сједињене Америчке Државе, посебно они од стране председника Ердогана охрабрују да се након завршетка мораторијума настави са кампањом за признања што је пре могуће“, наводи Хоти.

Отварање амбасаде у Јерусалиму, према мишљењу Хотија неће имати негативне последице у успостављању дипломатских односа Косова са државама које још увек нису донеле потврдну одлуку по питању косовске независности.

„Мислим да је то исправна одлука, јер Косово већ има свог партнера и веома снажан однос са Израелом“, истиче Хоти.

Констуктиван однос према Приштини, продубљивање економских односа и интензивне дипломатске посете указују на могућност да Грчка промени свој став о непризнавању Косова, што би према речима Хотија било веома значајно и подстицајно јер отвара могућност да остале европске земље следе њен пример.

„Грчка је једна од земаља која је најближа признању независности Косова. Даје знакове и сигнале да може признати Косово као независну државу, претње Србије су неприкладне“, закључује Хоти.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине