Свет

АЛБАНЦИ У ШОКУ: Амерички бег из Афганистана рецепт и за бег са Косова

Пише Владимир Пребирачевић

Директор Српско-Руског центра „ Мајак“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Давне 2001 године Америка је прогласила још једну победу над тероризмом окончавши напад на Афганистан постављањем Афганистанске владе по својој мери. Огромна количина новаца је у наредних 20 година уложена у пројекат другачији Афганистан а у темеље такве модерније и демократскије државе уграђени су и животи преко 200 000 афганистанаца који су погинули у разноразним међусобним борбама али и против окупационе НАТО алијансе. У тиух двадесет година преко 2500 НАТО војника је погинуло у разним операцијама. Тачан број рањених и расељених у Афганистану се може само нагађати.

По проценама одређених америчких извора у афганистанску војску је уложено преко 85 милијарди долара порезних обвезника САД-а. За те паре Афганистанци су добили опрему, обуку , инфраструктуру и шта све не али никако их нису научили лојалности- За три недеље од повлачења НАТО војника из Афганистана дошло је до потпуног преокрета и Талибани су освојили скоро цео Афганистан. По многим извештајима са терена може се видети да је у већини случајева отпор окупационе НАТО менторисане Афганистанске војске био слаб , неорганизован, неефикасан али углавном га није ни било у већини покрајина. Талибани су у великој мери само умарширали у покрајине и градове и постављали контролне пунктове и заставе свога покрета које су показивале ко је нови шериф у граду. Војска Афганистана је активно прелазила на страну Талибана јер је вероватно била пуна таквих војника привремено глумећи нову војску. Са пшочетка талибани су примењивали бруталну силу и одмазду али како је време одмицало све су имали лукавији приступ.

Американци се опет, а то већ постаје традиција, повлаче преко ваздушног моста водећи са собом одређени број својих сарадника срећника који неће бити препуштени Талибанима да о њима, издајницима свога народа, воде рачуна на њима познат начин. Огроман број наравно Американци ће да пребаце својим савезницима тражећи од њих да поднесу притисак огромног броја афгсанистанаца у кратком временском периоду тобоже док не прођу верификацију како би их пустили на Америчко тло. Наравно по старом добром обичају пробраће нешто образованих а остале оставити својим савезницима као рачун учешћа са американцима у још једној авантури увођења демократије у земљама које им нису по вољи. Треба се добро размислити зашто све државе морају да имају потписан билетерални споразум са САД који штити њихове војнике и официре од законских обавеза а то само говори о злочиначком карактеру такве војске и начина како они уводе демократију у земље које им нису по вољи.

Опет ће Холивуд да снима срцепарајуће филмове са војним темама у којима се американци приказују као хероји али једини успех на глобалном плану који они остварују је стварање хаоса, сиромаштва, избеглица и нестабилности и за то су стручњаци. Њихови војни успеси су углавном криминални и зато траже од свих да не смеју да их процесуирају. Афганистан је још један пример да је њихова звезда у слободном паду и треба сабијати сопствене редове и водити активну акцију у враћању наших територија које су нам под њиховим менторством одузели и окупирали уз огромне злочине над нашим народом широм бивше СФРЈ како у рату тако и у миру својим непријатељским одлукама. Не каже се случајно отето проклето. Време ради за нас као што је радило за Талибане. Косово и Метохија ће поново бити слободни и српски пре или касније али за то је потребан рад, мукотрпан рад да би се света српска земља вратила у руке оних који су на страни правде увек били и који никада нису освајали туђе него само штитили своје огњиште. Бог је са нама и то је огромна предност над неправдом, безумљем и отпадништвом са друге стране.

Извор: Мајак