Свет

АМЕРИКА НА НОГАМА! Бајден прогласио катастрофу!

Фото: Јутјуб

Амерички председник прогласио катастрофу у Луизијани и наредио да се подручима које је погодио ураган Ида пошаље савезна помоћ.

Амерички медији јављају да је најмање једна особа погинула, као и да су бројни делови Луизијане остали без струје. Многи траже помоћ и спасавање јер је њихове куће окружила вода. Прети опасност од поплава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ураган Ида, који је у недељу стигао до обале Луизијане као ураган категорије 4, уз ветрове од око 240 километара на сат, провалу облака и високе таласе који су потопили велики део обале, у међувремену је ослабио на категорију 1 по Сафир-Симсоновој скали, пренео је Индеx.хр.

На друштвеним мрежама постављене су драматичне сцене – крова болнице који односи ветар, вапаји људи који кажу да је свуда око њих вода, да немају струје, а да околне куће горе.

“Не можемо да дођемо до становника којима јепотребна помоћ”, рекао је градоначелник једног малог градића Џин Лафит за CNN.

“Град је тотално уништен, имамо много људи који не могу нигде, а не можемо ни ми до њих. Прејак је ветар и не можемо да пошаљемо чамце за спасавање јер је преопасно, и били би у опасности и животи спасилаца. Покушали смо с камионима, али не могу ни они”, упозоравају званичници из спасилачких тимова.

До сада је, према неким информацијама евакуисано око 1.500 људи, али их је више стотина остало заробљено.

У Луизијани је тренутно без струје нешто више од милион људи, док је у суседном Мисисипију око 50.000.

 

 

 

 

 

 

Извор: index.hr