Православље

БОГ ЋЕ ВАС БЛАГОСЛОВИТИ: Ако свом детету дате неко од ових имена

Пре Другог светског рата многе девојчице и жене у централној и западној Србији звале су се Радмила, а за то време су се у Војводини рађале Марије, Милице, Љубице и Вере.

У послератним годинама Радмилина популарност је посустала, а појавиле су се Љиљане, Милене и Наде. Војвођани су и даље рађали Марије, а југ Србије прославило је женско име Мирјана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Веома је занимљив податак да је током педесетих година Славица била изузетно популарна у Врању! За то време, Београђанке су рађале Љиљане, а Војвођанке – Драгице.

У наредној деценији најпопуларнија имена била су Снежана, Весна и Слађана, а седамдесетих се на трон пењу Драгана, Данијела и Биљана.

Осамдесетих су скоро све биле Јелене и Иване, а од 1991. до 2001. године родило се много Милица. Тада је порасло интересовање и за Јоване, Александре, Анастасије и Теодоре.

У новом миленијуму Милица и даље доминира, али све чешће су и Анђела и Слађана, а у јужној Србији влада – Анастасија.

По овом пресеку, дајемо вам значења најпопуларнијих српских жушких имена, заједно са прегледом славних Српкиња који су се тако звале:

Рамила – име је словенског порекла и настало је спојем именице “радост” и придева “мила”. Као мушки облик појављује се и Радмил и Радмило, а из основног женског су настала имена Рада, Радица, Радушка… Најпознатије Српкиње овог имена су глумице Радмила Савичевић и Радмила Живковић, као и оперска дива Радмила Бакочевић.

Марија – име је латинска форма хебрејског имена Мирјам. Спада међу најстарија позната женска имена, веома заступљена у хришћанским земљама. Само значење имена није сасвим разјашњено. У различитим језицима има различита тумачења: она коју Бог љуби, узвишена, она која је вољена, госпођа/газдарица, милостива… Као име Исусове мајке име симболизује чисту и дубоку љубав. Код нас је име било популарно 30-их година захваљујући вољеној краљици Марији Карађорђевић, па глумицама Марија Црнобори и Марија Каран, као и певачици Марији Шерифовић.

Љубица – име је старословенског порекла, изведено од имена Љубинка или Љуба. Постоји тумачење да је ово име изведено од назива биљке љубичице, али и да води порекло до глагола љубити. Познате Љубице – Љубица Обреновић, супруга кнеза Милоша, Љубица Чакаревић, јунакиња из Првог светског рата, Љубица Сокић, сликарка и академик.

Вера – постоји тумачење да је име настало до латинске речи која значи озбиљна, истинита. Друго, хришћанско тумачење име везује за једну од главних врлина ове религије, па би се у том смислу могло превести као “она која верује” или “она која је верна/верујућа”. Од овог имена изведено је име Верица, а у историји су познате Вера Павладољска којој је песму посветио Матија Бећковић, Вера Ивковић, певачица народне музике, атлетичарка Вера Николић…

Милица – име словенског порекла, нарочито популарно у земљама бивше Југославије. Изведено је од придева “мила”, па се Милица може превести као “она која је јако мила” или “она која је рођена да буде мила”. Кнегиња Милица, жена кнеза Лазара Хребељановића и намесница кнежевине Србије владала од његове погибије у Косовском боју једна је од омиљених српских владарки, проглашена и за светицу, а корене популарности овог имена вероватно треба тражити ту. Осим ње, тако се звала и супруга Иве Андрића, Милица Бабић, прва школована жена костимограф у Србији, као и књижевница Милица Стојадиновић Српкиња. Славу овог имена данас проносе Милица Дабовић и Милица Мандић.

Мирјана – о пореклу овог имена постоји неколико мишљења. Неки тврде да потиче од имена Марија, други кажу да потиче од латинске речи “мира” што значи “чудесна”, а постоји и мишљење да је порекло од хебрејске речи “мириам”, која се преводи као “јогунаста”. Највећи је број оних који сматрају да име Миријана потиче од речи мир, па се преводи као “она која је мирна”. Мирјана Јоковић и Мирјана Карановић су чувене спрске глумице.

Славица – име словенског порекла настало од речи “слава”. Даје се деци да би била славна, успешна. Значење имена Славица је исто као Глорија, а тако су се зове политичарка Ђукић Дејановић.

Драгица – старо славенско име изведено од речи “драга”, “мила”. Име је било популарно након Другог светског рата јер се тако звала народни херој Драгица Правица, а данас се тако зове рукометашице Драгица Ђурић.

Љиљана – старо словенско име, изведено од назива биљке љиљан и представља жељу родитеља да дете буде лепо, нежно и љупко. Славу овог имена данас проносе новинарка Љиљана Смајловић и глумице Љиљана Благојевић и Љиљана Стјепановић.

Милена – изведено је од придева „мио“. Тако се звала кнегиња и краљица Црне Горе – Милена Петровић, супруга краља Николе. Ово име прославила је и сликарка Милена Павловић – Барили, а данас га славимо због глумице Милене Дравић и оперске певачице Милене Китић.

Драгана – старо славенско име изведено од речи “драга”.Име се најчешће среће у Србији али и другим републикама бивше Југославије, и у Бугарској. Мушка варијанта је Драган. Једна од ћерки кнеза Лазара носила је то име, а његову славу данас настављају оперска певачица Драгана Југовић дел Монако, водитељка Драгана Косјерина и српска атлетска репрезентативка у бацању диска Драгана Томашевић.

Данијела – име потиче из старохебрејског и значи “Бог је мој судија” . У народној етимологији, име се временом везало за реч “дан”, па се према народним обичајима давало деци која су рођена дању. Данас се овако зову глумице Врањеш, Штајнфелд, Петковић, Михаиловић…

Снежана – такође словенско име и, логично, долази од придева снежна. Ово име данас прослављају глумице Снежана Богдановић и Снежана Савић, као и ТВ водитељка Снежана Дакић.

Весна – потиче из словенске митологије и име је богиње пролећа. Заувек ћемо памтити стјуардесу Весну Вуловић, једину особу која је преживела пад са висине од 10.160 метара без падобрана, а годинама уживамо у фантастичној глуми Весне Чипчић и Весне Тривалић, као и у емисијама ауторке Весне Дедић.

Слађана – Слађана је, веровали или не, изворно српско име које је давано деци у жељи да буду слатка и весела. Сваког другог дана гледамо водитељку „Београдске хронике“ Слађане Томашевић, а славимо и „Принцезу“ српског новог таласа – Слађану Милошевић.

Биљана – народно женско име данас нарочито раширено у Македонији. Највероватније води порекло од речи “биљка“. Позната је народна песма “Биљана платно белеше“, а данас се тако зову Биљана Типсаревић и Биљана Вранеш.

Александра – ово име води порекло од свог мушког облика Александар. Име је створено од глагола “алéxо” – браним и именице “анéр” – човек, јунак. У преносном значењу значило би “она која брани народ”. Тако се звала последња југословенска краљица, супруга краља Петра ИИ, а данас то име са поносом носе певачице Ковач и Радовић.

Анђела – реч је о облику имена “Ангела” које потиче од грчке речи “ангелос” или “Аггелос” и означава божјег посланика или анђела. Верује се да се име у Србији појавило у 19. веку, кад и презиме “Анђелковић”. Ово име данас носи млада глумица Анђела Јовановић.

Ана – ово је једно од многих библијских властитих имена, врло раширених у свету. На изворном хебрејском, а онда и на грчком језику гласи Ханнáх и значи милост, љупкост. Тако се звала жена Стефана Немање, а данас је ту тенисерка Ана Ивановић, певачица Ана Кокоић, глумица Ана Софреновић…

Јелена – Јелена је име које има грчко порекло и потиче од речи „хеле“ – сјајна, блистава. Често је у Србији, Хрватској, али и Литванији и Русији. Историја памти Јелену, жену српског цара Душана, али и Јелену Анжујску, супругу краља Уроша. Ту је и ћерка кнеза Лазара Јелена Лазаревић. Данас се радујемо тениским поенима Јелене Јанковић и Јелене Докић, а пратимо и рад још једне Јелене – супруге најбољег српског тенисера Новака Ђоковића.

Ивана – једно од најпопуларнијих имена свих времена, има латинско порекло, а у преводу значи “Бог је милостив”. У мислима скачемо заједно са атлетичарком Иваном Шпановић, у слободно време читамо речи Иване Димић, а уживамо у улогама и песмама Иване Жигон, као и у музици Иване Петерс.

Јована – као и Јован, име се често доводи у везу са мушким именом Иван (Ивана) и сматра се да воде порекло од истог хебрејског имена. Ипак, претпоставља се да је до нас дошло преко латинског и грчког језика, а значење је исто – “Бог је милосрдан”.

Многи се скоро сваког јутра буде уз Јовану Јоксимовић, водитељку Јутарњег програма ТВ Пинк и супругу певача Жељка Јоксимовића, а радујемо се новинским чланцима и колумнама Јоване Глигоријевић.

Анастасија – сматра се да име Анастасија води порекло из грчког језика. Ово име хришћанске светитељке у слободном преводу значи „Она која је васкрсла“. Супруга Стефана Немање, мајка Светог Саве звала се Анастасија. Данас ово име прославља глумица Анастасија Ања Мандић.

Теодора – име које је од давнина присутно, нарочито у православном свету и значи “дар Божији”. Ћерка Стефана Дечанског звала се Теодора, а и даље се ломе копља око тога да ли је и једна ћерка цара Душана носила ово име.

 

Извор: Дневно.рс

Ознаке