Регион

БРИТАНЦИ ШОКИРАЛИ РЕГИОН: Америка се прерачунала, потценили жестоку реакцију Срба – МОРАЋЕ ДА НАПРАВЕ КОМПРОМИС ИЛИ ОДУСТАНУ

Разлог због којег је Валентин Инцко наметнуо закон о забрани негирања геноцида је тај што Американци мисле да Срби гурају Босну ка колапсу и желе то да спрече.

То је оценио истраживач британског Центра за геополитике Тимоти Лес, додајући да су се САД можда погрешно прорачунале и потцениле жестину реакције Срба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Разлог забране је то што Бајденова администрација верује да Срби гурају Босну према колапсу и жели да покаже да се то неће толерисати”, нагласио је Лес у изјави за Танјуг.

Према његовим речима, тешко је избећи закључак да су се САД, можда охрабрене од стране Инцка и идеалиста у Бајденовој администрацији, погрешно прорачунале, прецењујући снагу свог положаја и потцењујући жестину реакције Срба”.

Тај бивши британски дипломата је додао да ће се још видети, али да не искључује могућност да ће САД морати да направе компромис или одустану.

“Ако буде тако, то би било у складу са обрасцем понашања Бајденове администрације у којем се прети другима – било Русији због Украјине или Немачкој због Северног тока ИИ, а затим повлачи када се схвати да не може да се наметне свој став”, казао је Лес.

Он је закључио да би исход могао бити исти у Босни, остављајући високом представнику још мање моћи, а Кристијана Шмита “хендикепираног” пре него што је уопште почео да ради.

Бивши британски дипломата је навео да је Инцкова забрана била у складу са обрасцем развоја догађаја последњих недеља, укључујући Бајденово извршно наређење и именовање Кристијана Шмита, јаче фигуре од Инцка, чија је мисија да ограничи Србе.

“Порука је да су САД и њихови савезници крајњи ауторитет у Босни и да ће они одлучити о судбини земље”, истакао је Лес.

На питање какво је његово мишљење о закључима које је у петак усвојио Парламент Републике Српске у Бањалуци, а којима се одбија придржавање и примена Инцкове одлуке, истраживач британског Центра за геополитике је рекао да је то био предвидљив одговор.

“Срби нису могли да дозволе да одлука високог представника стоји из истог разлога због којег је САД гурају – не могу да дозволе да спољни актер блокира њихов крајњи циљ – независност”, рекао је Лес.

Према његовим речима, у последњих неколико месеци није било дошло до ескалације у порицању геноцида која би захтевала употребу “бонских овлашћења” за његову забрану.

“Не мислим да се овде ради о Сребреници или геноциду, не сумњам да су Инцка и друге спољне актере узнемирили одбијање Срба да прихвате кривицу за своје поступке у рату. Инцко ово види као сталну провокацију према Бошњацима која спречава помирење и уобличавање Босне као државе, што је циљ западне политике”, навео је он.

Према његовим речима, политичко руководство, укључујући Милорада Додика, не негира чињенице о ономе што се догодило у Сребреници, чак и ако одбија да употреби реч геноцид да то опише.

Он је казао да Срби, такође, виде етикету геноцида као претњу постојању Републике Српске.

“Ако се заиста ради о геноцидној творевини, онда она нема легитимитет и могла би бити укинута”, нагласио је Лес и додао да је тај страх вероватно неоснован, јер су САД посвећене Дејтонском споразуму, чији је део и Република Српска, али да је страх стваран због политичких консеквенци.

На питање какве ће бити последице Инцкове одлуке и одлуке парламента Републике Српске у вези са општом ситуацијом и безбедношћу у Босни и Херцеговини и региону, Лес је казао да су прошлонедељни догађаји одговор Срба на појачан притисак, односно отворен чин пркоса.

“Срби су одбацили овлашћења ОХР-а и новог високог представника. Срби су блокирали државу, чинећи Босну корак ближе распаду. Сада САД и њихови савезници морају да одговоре”, навео је он.

Међутим, настојим да схватим да видим шта САД и њихови савезници могу практично да учине да натерају Србе да се повуку, казао је Лес.

“Они не могу насилно да уклоне Додика или било кога другог, јер у Босни нема довољно страних трупа за то, а Европљани то ионако не би допустили”, додао је бивши дипломата.

Ништа се не може постићи покушајем оснаживања опозиције јер је политичка класа (у Републици Српској) јединствена по овом питању, навео је Лес.

“Вашингтон би потенцијално могао да санкционише српско руководство, али то би представљало велику ескалацију и носило би ризик”, истакао је он.

Према његовом мишљењу, САД би морале да делују саме, јер Европљани не желе да изазову велику кризу која би могла навести Србе да прогласе независност, а Русија би се активно противила санкцијама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг