Свет

БРИТАНЦИ ТВРДЕ: Русија би могла да склопи застрашујући савез са Кином! Ево шта следи!

Русија и Кина би, у контексту хаотичног повлачења америчких трупа из Авганистана, могле створити „стравичан“ савез. Ово мишљење деле и британски аналитичари.

Последњих година односи између Русије и Кине са западним земљама нагло су се погоршали, посебно у односима са Великом Британијом и Сједињеним Државама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Кина и Русија ратују са Западом, посебно Британијом и Сједињеним Државама.. Заузимање Авганистана од стране талибана, могло би у потпуности ресетовати геополитичку карту Азије и дати Пекингу и Москви прилику да покажу своју моћ након хаотичног повлачење америчких трупа из Авганистана “, напомињу аутори  Daily Express-а.

Британски аналитичари сматрају да ће након повлачења САД из Авганистана у региону настати празнина коју могу попунити Русија и Кина. С тим у вези, улога и значај потоњег у Централној Азији ће се значајно повећати.

„Русија покушава да задржи своју зону утицаја у Централној Азији и жели да се увери да се нестабилност не шири по целом региону“, рекла је азијски стручњак Барбара Келемен.

Са геополитичке тачке гледишта, утицај САД у региону ће почети брзо да опада, а то ће у великој мери бити последица акција Русије и Кине.

Истовремено, први помаци у односу снага биће приметни најраније шест месеци касније. У том контексту наставиће се јачање веза између Москве и Пекинга.

Треба подсетити да су талибани у невероватном налету почистили све противнике а да су одмах заштитили и поставили страже испред руских и кинеских објеката.

Аналитичари предвиђају да ће Русија и Кина у форми алијансе војно, политички и економски заузети читав простор који су донедавно држали Америка, ЕУ и НАТО.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs