Свет

ДА ЛИ СТЕ СПРЕМНИ НА ПАКЛЕНИХ 50 СТЕПЕНИ? Стигло стравично упозорење Светске метеоролошке организације!

Из Светске метеоролошке организације упозоравају како би још неки делови Медитерана могли да оборе своје досадашње рекордне температуре

Температуре које су овог лета забележене у Европи руше све рекорде. Уколико Светска метеоролошка организација потврди мерења, измерена температура од 48,8 степени на Сицилији ће бити нови рекорд у Европи. Тренутни рекорд држи Атина у којој је давне 1977. године измерено 48 степени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велика врућина у Италији, Шпанији и Северној Африци, у комбинацији са шумским пожарима у Грчкој и Турској су прави доказ колико се температура у Европи променила. Врућина је ове године у појединим деловима Медитерана не издржива.

Професор Петер Стот из британског Метеоролошког завода, упозорио је да ће делови Европа морати да се припреме на температуре од 50 степени.

– Не можемо да прецизирамо када ће се то тачно догодити, али Европа ће морати да се припреми за будућу борбу са температурама изнад 50 степени. То ће се догодити, највероватније близу Медитерана где је утицај врућег таласа из северне Африке најјачи – упозорио је у студији објављеној у часопису Nature проф. Стот.

Нажалост, и поред многобројних упозорења већина земаља не чини довољно како би се припремила за све екстремније температуре.

Постоје два начина припреме

– Прва је припрема кроз временску прогнозу. Најава топлотнг таласа недељу дана унапред, је довољна како би се припремиле болнице и хитне службе на више позива и интервенција. Други начин је дугорочнији и обухвата грађење кућа и зграда које ће бити отпорније на врућину – упозорио је проф. Дан Михел из британског Метеоролошког завода за Independent.

То је највећи проблем медитеранских градова, који због свог начина градње, немају могућност да се прилагоде вискоим температурама.

Многи градови би могли да се „охладе“ градњом зелених оаза као што су паркови, вртови и зелени кровови.

Иако још нема конкретних инстаживања, све је више доказа да велика врућина утиче на ментално здравље. Истраживање које је објављено у Science Directu, показује да топлотни талас утиче на погоршање менталног здравља, поготово код старијих људи који живе у тропској и суптропској клими.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/zimo.dnevnik.hr