Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ БЛАЖЕНА МАРИЈА: Светитељка ће испунити жељу свим женама, које УРАДЕ ОВО

Српска православна црква слави данас спомен на Марију Магдалену, у народу познату као Блажена Марија, веома поштовану у Срба, посебно међу женама.

Блага или Блажена Марија спада у непокретне празнике и иако нема “црвено слово” у црквеном календару, тога дана се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку ништа не ради у кући нити у пољу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као и на дане Огњене Марије и Трнове Петке, на празник Благе Марије домаћице треба да одмарају.

Са друге стране, верује да добре и поштене жене, које живе исправним и богоугодним животима, увек, а нарочито на данашњи дан, имају заштиту ове Благе Марије.

Народ верује да, ако на њен празник, жене оду у цркву, помоле јој се и запале свећу, могу тражити испуњење једне жеље и светитељка их свакако неће одбити.

Марија Магдалена у Житијима светих помиње се као “мироносица равноапостолска”, родом је из из горских предела Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена.

У својој младости је била грешница, али ју је Исус избавио од грехова, а касније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповеди.

Заједно са Пресветом богородицом туговала је под распетим Христом на Голготи и три пута је посетила његов гроб.

Према јеванђељима, после Васкрсења Господ јој се два пута јавио, док се у предању тврди да је посетила Рим, где је цару Тиберију даровала црвено бојено јаје и поздравила га речима: “Христос васкрсе!” (верује се да је обичај фарбања васкршњих јаја везан за овај догађај) и пред њим оптужила Понтија Пилата, римског прокуратора у Јудеји, да је неправедно осудио Исуса Христа. Пилат је потом из Јерусалима премештен у Галију.

Из Рима је Марија Магдалена отишла у Ефес где је помагала светом Јовану Богослову у проповедању јеванђеља.

Живот је завршила мирно у Ефесу, а њене свете мошти касније су пренете у Цариград.

Блага Марија је, по народном веровању, сестра Светог Илије Громовника.

Погледајте видео:

 

Извор: Блиц / Србија јавља