Србија

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА 2021: Србија у паклу до јесени, а онда поплаве

Европу је овог лета захватио читав низ катастрофалних природних непогода изазваних временским променама. Портал „АццуWеатхер“ објавио је велику прогнозу за 2021. годину, којом је обухваћена и регија Балкана, па и Србија. Према овој прогнози, Балкан и Србију топлотни таласи чекају и на почетку јесени, а затим ће их заменити велика опасност од поплава у новембру.

С температуром површине мора за око 2-5 Целзијусових степени изнад нормале, ствара се довољно енергије за одржавање тропских обележја која се крећу кроз Европу, наводе прогностичари овог сервиса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Зато се очекује да ће један до три тропска удара доћи у Европу у наредним месецима“, рекао је члан тима за међународно прогнозирање Тајлер Ројс.

Ројс наводи да би тропске олује могле да преживе путовање преко Атлантика и дођу до континента.

У првој половини јесени највероватније ће доћи до тропског система у регији Ирске, Северне Ирске, Шкотске, Велса и северне Енглеске.

Како се олујни траг буде померао према југу до краја октобра и новембра, та претња ће такође бити пребачена и на југ, у северозападну Шпанију и Португал.

Средином августа температуре површине мора у источном Медитерану биле су за 3-4 степена изнад нормалне, објашњавају метеоролози. Периоди обилних падавина могу да се прошире и на југ Италије и на Балкан, посебно крајем октобра и новембра.

Очекује се да ће се интензивнија летња врућина задржати у јужној Италији и на Балкану, посебно на почетку јесени, наводе стручњаци АццWеатхер сервиса.

Центри топлине задржаће се на Балкану и у Грчкој, где ће бити могући топлотни таласи, углавном током прве половине јесени.

Светска метеоролошка организација (WМО) дефинише топлотни талас као раздобље од пет или више дана с просечним температурама за најмање 5 степени Целзијуса изнад нормале. Врући и суви услови почетком сезоне омогућиће да се шумски пожари који су харали селима по деловима Балканског полуострва наставе до јесени, преноси Индекс.

Олује с Медитерана могу повремено да донесу кратка олакшања од врућине, кажу метеоролози. Крајем октобра и почетком новембра очекују се веће количине падавина.

„Бурна претња од поплава прошириће се из Италије на Балкан, посебно у новембру“, рекао је Ројс.

Он упозорава да обилне падавине могу да доведи и до клизишта.

„Кише могу да донесу и грмљавину. Локализован град не може у потпуности да буде искључен“, упозорава метеоролог.

Извор: