Србија

ЂЕРЛЕК ЗАХТЕВА: Прети нам катастрофалан сценарио, хитно да се УВЕДУ НОВЕ МЕРЕ

Ђерлек рекао је да је Завод за јавно здравље Нови Пазар упутио хитан допис Кризном штабу

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек изјавио је данас да број новозаражених у Тутину и Новом Пазару упозорава, истичући да је хитно потребно усвојити нове мере како се не би поновио катастрофални сценарио од прошле године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ђерлек рекао је да је Завод за јавно здравље Нови Пазар упутио хитан допис Кризном штабу Општине Тутин да се одржи хитна седница и препоручио мере због погоршања епидемиолошке ситуације.

– Што пре да се повећа број вакцинисаних у Тутину, да се 100 одсто повећа инспекција и контрола над локалима, окупљањима, ноћним клубовима, у школама да се повећају дежурства минимум 50 одсто и да се не мешају ученици. Надам се да ће кризни штаб то и прихватити – истакао је Ђерлек за РТС.

Навео је да ће основци у Тутину ићи у школу као и раније, док ће средњошколци наставу похађати онлајн. У Новом Пазару ће се, каже, настава одржавати по моделу 1 – непосредно у школама, док ће средња школа бити организована по моделу 2 – један дан у школи, један дан онлајн.

– Ситуација је забрињавајућа и алармантна. У Тутину је у јулу било седам новооболелих, у августу 536. Нови Пазар у јулу осам, а у августу 888 – рекао је Ђерлек истичући да су главни разлози за лошу ситуацију слаб одзив на вакцинацију, летовања, непоштовања мера и масовна окупљања.

Бројке, наглашава, упозоравају и треба покушати да се не деси сценарио од прошле године, када је у тим градовима ситуација била ван контроле.

– Ако сада имамо у Пазару 888 нових случајева, питање је шта нас чека у септембру – наводи државни секретар Министарства здравља.

Извор: Танјуг