Србија

Добра вест! ПОНОВО ЋЕМО МОЋИ ДА СЕ СУНЧАМО И КУПАМО – БИЋЕ ЈОШ ТОПЛИХ ДАНА: Метеоролог Тодоровић објавио временску прогнозу за септембар

МЕТЕОРОЛОГ Недељко Тодоровић најавио је да нас после овонедељног освежења поново очекује топло време у септембру.

Тодоровић је навео и да је непревидљивост временских услова у Београду изазов за све који се баве прогнозом времена, али да прогноза РХМЗ-а има висок проценат остварења и да је у светском и европском врху.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нагласио је и да нас топло време поново очекује у септембру и да ћемо се поново сунчати и пливати.

– Биће топлих дана у септембру. Не претерано топлих, али биће умерено високе температуре од 25 до 30 степени у сунчаним данима. Септембар је познат као један од стабилнијих месеци и да има лепих и топлих дана – казао је Тодоровић.

Киша ће према његовим речима трајати до недеље, али падавине неће бити подједнако заступљене у свим местима.

Београд се поред Скопља и Луксембурга по непредвидивости падавина и ледених дана налази у врху. Метеоролог Тодоровић објаснио је да је разлог томе карактеристика променљивости временских прилика.

– У одређеним регионима Европе је стабилнија ситуација. На пример, лети у Средоземљу преовлађује топло, сушно време, нема облачности, нема падавина. Нека стабилна варијанта, нема велике променљивости из дана у дан. Континентални део Европе, где се баш ми налазимо, условљен је додатном променљивошћу ситуација због Динарида, Карпата, Алпа и других планинских масива који деформишу струјање које стиже у принципу са Атлантика и онда су те временске прилике за нијансу променљивије него у Француској и Енглеској – навео је Тодоровић.

Објаснио је да је због свих тих услова прогноза времена изазов за све који се тиме баве, али да прогноза РХМЗ-а има висок проценат остварења и да је у светском и европском врху.

– Та непредвидљивост стимулише метеорологе који се баве прогнозом да много више обрате пажњу на много детаља који нису тако уочљиви негде другде – истакао је Тодоровић.

Кошава карактеристична за Београд

Говорећи о метеоролошким карактеристикама у Београду, Тодоровић је истакао кошаву и да постоје њене топле и хладне варијанте.

– Зими зна да буде дуготрајне магле. Мислим да се у тој процени непредвидљивости спомињу и ледени дани и магла. У тим зимским условима је та непредвидљивост израженија, а самим тим и прогноза има нешто више одступања него у летњој варијанти времена. Опет, лето има своју варијанту. Тешко је предвидети тачну локацију пљускова, јер они су кратког даха и немогуће је тачно предвидети у ком делу града ће бити пљуска -казао је Тодоровић.

Упркос томе што многи сматрају да ће због високих температура ово лето бити за памћење, Тодоровић сматра да се ништа посебно не догађа.

– Кад погледате, ово лето је било стварно топло. Још се није завршило, али да кажемо, према некој средњој температури било би око петог-шестог места на листи најтоплијих. По броју екстремно високих дана заузима пето или шесто место, али са 1921. годином. Пре 100 година исто је био тако велики број екстремно топлих дана са високом температуром. Ове године, на пример, у Београду је 1. августа измерена температура вредности 40,0, а иста та вредност измерена је такође 1. августа 1917 – казао је Тодоровић.

Објаснио је да је пре 100 година било сушних лета, да су пре 50 година лета била блажа, а да ће се у наредним деценијама смањити број екстремно топлих лета. Метеоролог сматра да се људи ту нимало нису умешали.

– Немогуће је зато што све процесе на Земљи и атмосфери диктира енергија са Сунца и човекова енергија је занемарљива. Са Сунца у току једног дана дође толико енергије што је једнако томе што је читава цивилизација хиљадама година уназад произвела – нагласио је Тодоровић.

 

Извор: Курир.рс