Србија

ДОКТОР ШЕКЛЕР НЕ ВЕРУЈЕ ДА СУ ЗАРАЗУ ДОНЕЛИ ТУРИСТИ: Скок броја заражених није због летовања и концерата већ…

Манифестације са окупљањем великог броја људи попут Егзита, који је посетило 200.000 људи, нису утицале на повећање броја новооболелих од вируса ковид 19, јер су се они окупљали напољу уз поштовање епидемиолошких мера, изјавио је данас вирусолог и микробиолог Ветеринарског института из Краљева Миланко Шеклер.

Он је рекао да то показује колико је значајна вакцинација и тестирање, што, како је истакао, међутим, то добром делу становништва још увек није јасно. Додао је и да је мала вероватноћа и да су заразу донели туристи кољи су се вратил са летовања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Они су тамо били на отвореном, на плажи, а у Грчкој и Турској се строго поштују мере у ресторанима, уз сталну дезинфекцију лежаљки и сунцобрана који се користе – рекао је Шеклер за Тањуг, а преносе Новости.

Оценио је да ће, међутим, почетак школске године бити тренутак када се може очекивати драстичан скок броја заражених.

– Сада дијагностикујемо око 600 заражених дневно и то усред топлоте и високог УВ зрачења и пре периода када деца крећу у школу, а одрасли се враћају на посао, где ће сви да буду у затвреном. То је моменат који ће да покрене нови скок броја заражених – рекао је Шеклер.

Он истиче да су вакцине пресудне у борби против вируса, јер он иако мутира и повећава преносивост, изазива све слабији патогени ефекат.

– Ја сам рекао да је то што се појавила делта (сој) врло добра вест, јер је потврђено да она не изазива већу смртност и тежу клиничку слику и патогеност. Али, онај који се није вакцинисао, немој да рачуна да ако се заразио делтом да ће то да буде блаже. Неће. За њега неће. Њима је сасвим свеједно да ли су се заразили алфа или делта вирусом, они ће да пролазе кроз исти пакао – био је изричит Шеклер.

Овај стручњак је уверен да обавезна вакцинација деце као услов да могу да похадају школу неће дати резултат.

– По мени је сулудо очекивати да имаш одзив на вакцинацију деце кад нема одзива родитеља те деце. Ако имате у делу популације у који спадају родитељи те деце 25 одсто вакцинисаних, како очекујете да ће обухват вакцинисања деце од тих родитеља да буде већи. Чак и тамо где је један родитељ вакцинисан а други није, неће бити ефекта. Ако буде један одсто вакцинисане деце, ја ћу да частим – рекао је Шеклер.

Додао је да нема смисла у таквим околностима организовати наставу за сваког стотог ученика, а и да нема времена за вакцинацију ученика, јер да то почне одмах, тек средином септембра би деца била заштићена.

– Што се тиче посласка у школу, било би јако важно да се користе ови лепи дани и да проветреност учионица буде врхиунска, а да прозори буду отворени и целе ноћи. Последњи радови покаузују да то даје невероватне ефекте – рекао је овај стручњак.

Шеклер је оценио да би у угоститељским објектима могао да се примени систем као и на великим манифестацијама.

– То значи да кафа може да се попије шамо уз потврду да о вакцинисању, прележаном вирусу или негативан тест и уз поштовање правила о ограничењу броја гостију и проветравање ресторана – рекао је Шеклер.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс