Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Милион вакцинисаних за дан: Уколико немате потврду – блокираћемо вам мобилне телефоне

Пакистан је у уторак вакцинисао милион људи против коронавируса, чиме је направио корак напред у кампањи вакцинације.

До овога је дошло само неколико недеља пре истека рока за раднике на јавним местима да добију сертификат о вакцинацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Влада Пакистана је прошле недеље објавила да ће од краја овог месеца радницима у школама, тржним центрима и угоститељским објектима, као и транспортној и авио-индустрији бити забрањен улазак у јавне просторе уколико немају сертификат. Они тако имају рок до 31. августа да се вакцинишу.

Након овог рока, невакцинисаним људима неће бити дозвољен рад.

„Срећни смо да објавимо да је постављен циљ од милион вакцинација за један дан премашен“, рекао је Асад Умар, министар одговоран за операције ковид 19.

Пакистан се суочава са порастом инфекција коронавируса, изазваним високо заразном делта варијантом, чиме је сиромашан здравствени систем стављен под велики притисак.

Од укупне популације од 220 милиона, више од 31 милиона је примило једну дозу вакцине против корона вируса, али је само 6,7 милиона људи у потпуности вакцинисано, саопштио је Национални центар за команде и операције  (NCOC), војно тело које надгледа ковид 19 операције.

Пакистан је забележио 3.582 новооболелих и 67 смрти за мање од 24 сата, док је више од 3.300 људи у критичном стању, преноси Реутерс.

До сада је 23.529 људи умрло од коронавируса у земљи, а забележено је више од милион инфекција.

Званичници кажу да је више од 70 посто нових случајева инфекција делта сојем.

Након спорог почетка кампање вакцинације, нови услов за потврде о вакцинацији довео је до навале људи који желе да приме дозу. Тако су се испред неких центара за вакцинацију створили редови дужи од километра, нарочито у јужном лучком граду Карачију, главном граду провинције Синд.

Влада у Синду је наметнула додатни притисак на људе да се вакцинишу, упозоравајући да ће задржати плате државним службеницима и блокирати СИМ картице мобилних телефона људи осим ако немају потребне сертификате.

Око 23 посто људи, који су се протеклих дана тестирали на корона вирус у Карачију, откривено је да имају вирус, док је у целој земљи позитивна стопа теста износила нешто више од 7 посто.

Вакцинација стопирана након хаоса испред центра у Карачију

Процес вакцинације наводно је заустављен у центру у Карачију због хаоса, након што је хиљаде људи појурило да се вакцинише, преноси India TV News.

Према писању ARY News , велики број људи, укључујући студенте, раднике и старије грађане, стајало је у суботу испред Експо центра, највећег вакцинационог центра у граду, након што је покрајинска влада најавила блокирање СИМ картица невакцинисаних грађана.

Дошло је до гурања и комешања, разбијена су стаклена врата на једној хали, док је један чувар повређен.

Влада Синда је 31. јула увела локдаун до 8. августа док наставља да се бори са порастом инфекција.

Обраћајући се на конференцији за новинаре, портпарол владе Синда Муртаза Вахаб рекао је да су одлуке, укључујући блокирање мобилних СИМ картица које је донела влада Синда, довеле до вишеструког повећања процеса вакцинације.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92