Регион

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Повлачи и Црна Гора!

Фото: Pixabay.com

Сладоледи „сникерс“ и „твикс“, као и воћни јогурт са рибизлом произвођача „Дукатос“ повучени су са црногорског тржишта.

Разлог томе је сумња на присуство пестицида етилен-оксида.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тиме се наставља регионална сага повлачење поменутих производа, започета у Хрватској, одакле је прво стигла вест о опозиву. Након тога, сладоледе је са свог тржишта повукла Босна и Херцеговина. Потом и Србија.

Тим поводом министар пољопривреде Бранислав Недимовић напоменуо је у данашњем гостовању на Телевизији Прва да неке земље, попут Белгије, не категоришу ове производе као штетне и пуштају их у продају.

„Проблем настаје ако дође до повећаног конзумирања, а то значи да неко поједе 20 килограма сладоледа дневно“, казао је министар, а више о томе прочитајте у посебном тексту.

Ако се утврди да су исправни – враћају се на тржиште

Да ли тог забрањеног хемијског једињења има у спорним производима утврдиће Управа за безбедност хране и фитосанитарне послове, која је све серије сладоледа и спорног воћног јогурта пре два дана повукла са тржишта и послала на анализу, преноси РТЦГ.

Биљана Блечић из Управе за безбедност хране рекла је Дневним новинама да све указује на то да је проблем недозвољено присуство пестицида етилен-оксида у адитив смеси, која се користи и за сладоледе и за воћни јогурт.

“Уколико се утврди да су спорни производи исправни, они ће бити враћени на тржиште, а ако буде потврђено присуство етилен-оксида биће уништени, о чему ћемо обавести ти јавност”, додала је Блечић.

Неки од тих производа повучени су прво са хрватског, а почело је повлачење и са тржишта Србије.

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Танјуг