Србија

Донета је одлука! СРБИЈА НЕЋЕ У АМЕРИЧКУ КАЉУГУ У АВГАНИСТАНУ: Наша земља није потписала документ Стејт департмента о мирном повлачењу!

БЕЗ обзира на нове притиске који очигледно следе од стране Запада, односно Америке, и то овог пута по питању Авганистана, Србија неће пристајати ни на чије политичке диктате и у свим потезима и одлукама искључиво ће се руководити својим интересима.

Ово би укратко био одговор српског државног врха на критике због тога што наша земља није потписала документ Стејт департмента о мирном повлачењу из Авганистана. Заједничку изјаву коју су иницирале САД, од наших суседа нису потписале ни БиХ, ни Мађарска, а параф, између осталих, нису ставиле ни Русија ни Кина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саговорници „Новости“ наглашавају да је Србија независна, суверена држава, војно неутрална, да то жели да остане и има најбоље могуће односе и са Западом и са Истоком, па ће у складу са тим мерити и све своје потезе. Наводе да не виде зашто би сада „награђивали“ САД у, како кажу, историјском греху који су учиниле према авганистанском народу, а поготово имајући у виду да је та иста Америка са влашћу у Авганистану радила на разбијању Србије. Сматрају и да одлука Србије да не потпише документ Вашингтона нема везе ни са нашом солидарношћу са Русијом и Кином, а још мање са аргументом некакве наше зависности од ових држава, већ искључиво има везе са заштитом наших интереса и демонстрирањем наше независности.

Огњен Карановић, из Центра за друштвену стабилност, подсећа да Србија нити је наговарала САД и њене савезнике из НАТО да интервенишу у Авганистану, нити их је на крају соколила да, како каже, на овако сраман начин напусте ту земљу и њене грађане препусте талибанима.