Србија

ДР ЂЕРЛЕК ОТКРИО ВАЖНУ СТВАР ЗА ГРАЂАНЕ: Ево о чему ће се расправљати на седници Кризног штаба

Ђерлек је најавио да ће одлука о условима одласка у биоскоп и позориште бити разматрана

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је данас да очекује да ће Кризни штаб на следећим седницама разматрати услове одласка у биоскоп и позориште, а као једну од опција које ће бити разматране најавио је пун капацитет посећености биоскопа за вакцинисане посетиоце.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гостујући у емисији “Уранак” на телевизији К1, Ђерлек је рекао да је то један од начина да држава награди “људе који су показали личну и колективну одговорност”.

– Искрено да вам кажем, да није било тих 52, 53 процента који су се вакцинисали ми би сад имали катастрофу. Да није било државе која је обезбедила милионске дозе вакцина у најгорем времену, кад је било теже доћи до вакцине него до атомске бомбе, не би дошли ни до тих 52 посто – оценио је Ђерлек.

Према његовим речима, вакцинација нема алтернативу и потребно је учинити све да буде повећан број вакцинисаних, “ако уопште желимо да се вратимо нормалном животу”, јер ће зараза “трајати више година него што смо сви ми мислили”.

Ђерлек је оценио да у Србији нема дискриминисаних по питању могућности уласка на неку манифестацију, пошто је поред вакцинисаних, то омогућено онима који су прележали Ковид-19, као и невакцинисанима који желе да се тестирају на уласку.

– Ако је неко вакцинисан, а неко може да се тестира, о којој дискриминацији причамо? Ако у Србији нема демократије у сваком смислу те речи, где је има? А ми испадосмо сад, по мишљењу неких наших људи, што је жалосно, као нека тоталитарни држава, што заиста нема везе – истакао је Ђерлек.

Према његовим речима, ширење вируса може бити спречено само ако на неки начин утичемо на велика окупљања где неће бити много невакцинисаних људи.

Упитан да прокоментарише музичке догађаје овог лета на којима је било и до 20.000 посетилаца, Ђерлек је рекао да фестивали нису много утицали на ширење заразе, да “ни на једном нисмо имали велики број заражених”, посебно нагласивши да је задовољан организацијом Егзита.

– Имали смо заражене тамо где су људи организовали весеља са преко 500 људи. У неким градовима држале су се свадбе са 1.000 људи. Летовања, непоштовање епидемијских мера, окупљања, сада имамо те последице – рекао је Ђерлек.

Он је нагласио да “све зависи од организатора”, који “сноси сву одговорност за сваку врсту окупљања и на неки начин ствара правила како се може ући и присуствовати догађају”.

– Понављам, држава је заиста урадила све, чак и 200 посто од онога што се очекивало. Очекивало се да ће здравствени систем месец дана од почетка епидемије пропасти. Све живо смо урадили. А и не можете све очекивати од државе – рекао је Ђерлек.

Извор: Новости/srbijadanas.com