Србија

ДР КОН: Невакцинисани ђаци не могу у школу, вакцинисани старији од 12 година могу

Фото: јутјуб

Огласио се Предраг Кон поводом теме која највише интересује родитеље пред сам почетак нове школске године

– Одвајање вакцинисаних од невакцинисаних ученика старијих од 12 година једино је логично решење које видим за почетак школске године. Они који су примили вакцину да иду на наставу, а они који нису да буду на онлајн настави, каже у интервјуу за Курир епидемиолог прим. др Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против ковида 19.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Колико је реална ова мера објашњава доктор Кон.

– Иако је препоручена, готово уопште да нема вакцинације деце старије од 12 година. Као епидемиолог тврдим, и то је жива истина – прављење колектива у ком се мешају вакцинисани и невакцинисани вирусу практично оставља мотор да живи колико год хоће. Али одлуку мора да донесе Министарство просвете. Не можете да остављате заједно заштићене и незаштићене, и то првенствено у интересу незаштићених. И у Израелу је то доказано – кад се јави епидемија, колективни имунитет је успешан само када је врло висок број вакцинисаних. У моменту када креће епидемија, долази до пробоја имунитета и код вакцинисаних и само се дешава оно чему смо сада сведоци – да се болест мења и постаје далеко блажа. И тако вакцина делује и на крају крајева смањује смртност, што је основни циљ. У ситуацији када нам расте број заражених једно од врло важних питања је како ће се школски колективи решавати.

На питање шта је са млађима од 12 година Кон додаје;

– И то треба да реши Министарство просвете, а највероватније ће бити да ученици од првог до четвртог разреда иду на наставу, а петог и шестог да комбинују дан онлајн, дан настава. И ношење маски је обавезно.

Извор: Курир/najzena