Србија

ДР КОН О НОВОЈ МУТАЦИЈИ ВИРУСА: Ламбда сој би могао можда и да се нагло појави

Фото: јутјуб

Ламбда соја нема ни на видику, постоје само појединачни случајеви који улазе у Европу, и вероватно се неће даље ни ширити, поручио је епидемиолог др Предраг Кон.

Како је рекао, питање је и да ли ће сој који је регистрован још у децембру 2020. године у Јужној Америци, бити заразнији, јер то зависи и од државе до државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ламбда би могао можда и да се нагло појави и буде донекле отпоран на вакцине, али не скроз јер нека ефикасност вакцине мора да постоји. Чак и 30 одсто заштите је нека заштита и велика је корист – каже за Б92 др Кон и додаје да је чуо да јапанска истраживања показују да ламбда има три мутације на спајк протеин и да је заразнија и отпорнија на антитела, али да ће време показати да ли је заиста тако.

– Чекам да САД да ураде истраживања и објаве о томе. Свака нова значајна варијанта је предмет истраживања, а друга је прича да ли вакцину треба модификовати. За сада је доминантан делта сој који је далеко заразнија варијанта јер се од једног оболелог зарази њих седам – додао је члан Кризног штаба.

На питање – да ли ће корона вирус постати нешто као грип што ћемо моћи сезонски да лечимо и неће остављати теже последице, др Кон каже:

– До тога ће свакако доћи. Може да се очекује реалтивно скоро, већ у току следеће године. Вирус ће имати прилику да се одржава, због оних који се не вакцинишу, али ће постати нешто друго. Ево сад смо пропустили прилику да се већом вакацинацијом спремимо за јесен јер је потребно имати већи колективни имунитет у једном пресеку. Овако се ствара приодни имунитет.

Извор: Б92/srbijadanas.com