Србија

ДР КОН ОТКРИО! Уводе се Ковид пропуснице, а овим мерама ће бити речи на Кризном штабу

Фото: Јутјуб

Корона бројке дивљају опет из дана у дан, тако је за нешто више од недељу дана дуплирана цифра новозаражених. Док из Кризног штаба најављују да четвороцифрени број особа са коронавирусом изискује увођење пооштрених мера, епидемиолог Предраг Кон у Пуслу Србије на Курир телевизији наводи да је скок природан ток епидемије.

„Када имате разна славља и прославе, истина, временски услови нису погодовали опстанку вируса, али све укупно је дошло до појачања његовог потенцијала. Од јуна се то прати и јасно је било да ће доћи до овог нивоа. Морамо да схватимо да без мера и веће вакцинисаности нећемо моћи лако да изађемо на крај и морамо да се помиримо и прихватимо то“, наводи Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Код делта соја који је доминантан, разлике нема са симптомима у односу на старе сојеве, наводи Кон.

„Помиње се ређе јављање губитка чула, али нема значајније промене осим да се ова варијанта вируса преноси брже, са једне особе на седам, па чак и више од седам, док је први сој из Кине било на један, два „, подсетио је Кон.

Каже да је важно рећи да доминира делта сој у узорцима с краја јуна и почетка јула.

„Сведоци смо озбиљног непоштовања мера у последњих месец дана, ситуација је таква да она захтева озбиљно консултовање. Медицински део Кризног штаба долазимо до сагласности да инсистирамо на састанку Кш да би се продискутовало. Постоје два рационална излаза, један је да се размисли да ли је заиста немогуће увести ковид пропуснице, што је препорука Јавног здравља широм света, а ако се не прихвата тако нешто, нема другог излаза осим рестрикција. Не можемо да се понашамо као да се ништа не дешава јер ће следеће недеље бројка прећи 1000, ако не и 1500 заражених“, упозорио је епидемиолог.

Кон је појаснио да ковид пропусница подразумева да вакцинисани грађани имају право одлска на прославе, у ресторане, а они који нису морају да се тестирају или морају да носе маске.

Извор: Курир.рс