Србија

ДР КОН СЕ ОГЛАСИО: Рестриктивне мере се могу избећи ако испунимо ово…

Епидемиолог Предраг Кон детаљно је објаснио каква је тренутно епидемиолошка ситуација и од којих фактора зависи да ли ће остати под контролом.

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон, гостовао је на РТС у „Београдској хроници“ где је причао о мерама за предстојећи Бир фест на Ушћу, али и неопходним корацима да би се спречило даље ширење заразе, па самим тим и увођење рестриктивнијих мера.

Он је изјавио да је „анулиран“ ризик од преношења корона вируса на Бир фесту, који вечерас почиње у Београду, уколико се посетиоци буду придржавали прописаних мера на фестивалу. За улаз на Бир фест потребно је да посетиоци имају доказ о вакцинацији, да су прележали корона вирус или негативан тест на вирус.

– Тамо не би требало да буде нико ко није заштићен, таква су правила и она су јасна. Не очекујем да ће бити око тога проблема. Истина је да ће бити већи број људи, али тамо улазе они који су вакцинисани, који су преболели и који су тестирани, остали немају шта тамо да траже – ризик за њих је висок – истакао је Кон у вези са одржавањем и мерама за београдски музички фестивал Бир фест.

Што се тиче одржавања седнице Кризног штаба, открио је да се очекује до краја недеље.

– У току ове недеље би морала да буде одржана, ја не могу ништа да тврдим, али очекујем да хоће. Најважнија мера је имунизација и ми имамо сада ситуацију да смо успорили с тим, а истовремено имамо погоршање у бројкама и имамо оне догађаје који су епидемиолошки врло лоши, а то је повратак туриста и почетак школске године, као и генерално свих већих колектива. У таквој ситуацији, имунизација је апсолутно на првом месту – рекао је он и додао:

– Морам да кажем да у тој ситуацији непоштовања мера, мораћемо да уводимо крајње непопуларне и рестриктивне мере, а ја се искрено надам да до тога неће доћи. На слављима где се пева и игра, вирус се максимално преноси.

Дотакао се и актуелне теме поласка ђака у школе од 1. септембра.

– Оно што Кризни штаб очекује, а то је да ће му бити саопштен тај протокол који се припрема из Министарства просвете. Онлајн наставе треба да буде што мање, а ми имамо вакцине које су намењене за старије од 12 година. Када говоримо о деци преко 12 година, само један одсто деце је вакцинисан и питам се шта то значи – да ли ми децу излажемо зарази и верујемо да је тако боље због стварања природног имунитета, то су огромна питања која ћу поставити и на седници, јер имамо вакцину која је апсолутно безбедна – истакао је епидемиолог и потврдио да је могуће добити корона вирус два пута, али да су ти случајеви изузетно ретки.

– Има оних који су прележали и опет добили, али не тако много, испод један одсто је тих и реткост је да неко ко је прележао добије поново, али има и оних који су два пута добили. Препоручује се свима који су прележали, а прошло је три месеца, да се вакцинишу – закључио је Кон.

Кон је истакао да треба инсистирати на вакцинацији ђака и студената јер је то најбоља заштита.

Извор: srbijadanas.com

Ознаке

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2021.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031