Србија

ДР КОН СЕ ПОНОВО ОГЛАСИО: Овако више не може, следи пооштравање мера или…

Слика из Батајнице осликава и тренутну епидемијску ситуацију у целој земљи.

„Зато је неопходно да се поновно размотри пооштравање мера или увођење ковид пропустница“, поручује епидемиолог Предраг Кон, а преноси РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, мора се под један појачати вакцинација, јер то је најјача и специфична мера борбе, а онда и све остале мере које спречавају контакте.

„И оно што смо давно рекли, ако долази до окупљања да мора да буде врло контролисано“, истиче Кон.

Пред нову седницу Крзиног штаба Кон каже да ће се размарати начини да се појача вакцинација и непоуларне мере – дозовољено окупљање за вацинисане и оне који су прележали ковид као и обавезно тестирање.

„Колико видим, фестивали то поштују. Онај који није прележао и који није вакцинисан има дест пута већи ризик од заражавања“, наводи Кон.

Кон поручује да „овако не може“ – ковид пропуснице или скраћивање радног времена угоститељских објеката и тржних центара.

Указује да је став медцинског дела Кризног штаба обавезна вакцинација за медицинске раднике не само да би заштитили себе већ и пацијенте. Додаје да би то требало да важи и за војску и полицију.

Број вакцинисаних у нашој земљи је тек нешто већи од 50 одсто. И даље је недовољно интересовање код младих. Зато једногласна порука струке – да приме вакцину, него бити болесни.

Александра Радивановић Спурнић сматра ће у наредним годинама вакцинација против ковида бити редовина појава. Вакцина је оружје, једино средство да корона нестане, додаје заменица директорке Ковид болнице у Батајници.

Кон очекује да ће убудуће вирус давати све мање и мање епидемијске таласе. „Вакцинисаће се на крају само они који су угрожени (хронични болесници) као што је сада реч о вакцини против грипа“.

Извор: РТС

Ознаке