Србија

ДРАМАТИЧНО ОБРАЋАЊЕ ДР КОНА: Тресем се од страха

Фото: Јутјуб

У телевизијском гостовању данас, епидемиолог др Предраг Кон говорио је о броју заражених у Србији и о трећој дози вакцине која је најављена.

Говорећи о неопходности комбиновања различитих вакцина и шта ће то проузроковати, он је дао своје мишљење, објашњавајући због чега је то важно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сад ћу опет да упаднем у замку. Ми не знамо шта ће се догодити ако комбинујемо вакцине, али тачно знамо шта ће се десити ако не комбинујемо. Имам колегу који после две вакцине није створио антитела, што не значи да му те две вакцине нису значиле и он то сам зна. Ја сам и брату свом рођеном препоручио да комбинује. Кључ је у првој дози и даље, када долази до пробоја имунитета, када морате да дајете трећу дозу, тада обољевају и они који су вакцинисани. Дакле, важна је и та трећа доза, али је најважнија прва за колективни имунитет – рекао је Кон.

Везано за ковид пропуснице о којима се ових дана све чешће говори.

Кон је био веома директан када је у питању став струке, али и на који начин би се обуздало неодговорно понашање.

– У медицинском делу има жеље за ковид пропусницама и мислим да ту нема мимоилажења мишљења. Једини проблем је како ће то да се спроведе. Чуо сам да тамо где постоје пропуснице пише да можете без маске ако сте вакцинисани, а ако нисте ставите маску. Али колико сам разумео, то све иде на поверење. То тако не може. То се решава високим казнама – нагласио је др Кон.

Групна дешавања као што су славља, окупљања и фестивали посебно брину нашег епидемиолога, чак толико да је открио како се „тресе“ од страха да не дође до поновног пораста.

– Страшно сам забринут због одржавања фестивала. Ми смо пристали да се то одржава, уколико се поштују сви прописи то је у реду, али неке приче о гужвама руше све то што смо договорили. Ја се тресем колико се плашим да ово не изазове пораст. Рецимо, после Гуче сам био изненађен јер нисмо имали пораст. После ‘Егзита’ смо имали, али веома мали скок. Видећемо после ‘Бир феста’ како ће бити – објаснио је Кон.

Извор: Мондо/srbijadanas.com

Ознаке