Свет Србија

ХАОС У ПРИШТИНИ, СЕРВЕР ТЕШИ АЛБАНЦЕ! Амери беже из Кабула, али неће са КиМ! Ево шта следи!

Последњи догађаји у Авганистану, као резултат повлачења америчке војске изазвали су глобалну дебату, која није заобишла ни Приштину, где је америчка војска присутна од окончања ратних сукоба на Косову и Метохији, преноси Газета експрес

Одлука да се војска САД повуче из Авганистана, довела је до тога да талибани преузму контролу, и страх од одмазде оних који су сарађивали са Американцима више од две деценије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због присуства америчке војске Косово и Метохија се упоређују са Авганистаном, а многи помињу и могуће повлачење Американаца са Косова и Метохије и о томе шта би се, потенцијално могло догодити, у том случају.

Професор Универзитета Џон Хопкинс и аналитичар Данијел Сервер тврди да постоји само површна веза између ове две ситуације. Сервер тврди да је америчка војска добродошла на Косову и Метохији и да би грађани желели њено неограничено присуство, за разлику од Авганистанаца који нису имали много толеранције према Американцима.

– Америчке трупе су увек добродошле на Косову (и Метохији), коме је недостајала војска. Многи грађани Косова (и Метохије) желе да они остану на неодређено време. То није био случај у Авганистану, који је имао своју војску и врло мало толеранције према америчком присуству – рекао је Сервер.

Истакао је да се ствари везано за повлачење америчке војске из Авганистана одвијају лоше и да би био изненађен уколико би неко предложио повлачење трупа у другу земљу у блиској будућности.

Одговарајући на питање по чему се Авганистан и Косово и Метохија разликују у погледу америчке стратегије, Сервер је рекао да је Авганистан пре 20 година био стварна претња САД-у због талибана Ал-Каиде, наглашавајући да се у том смислу лажна држава Косово не може упоредити са Авганистаном и да је према његовом мишљењу.

Подсећамо, амерички сенатор Ренд Паул рекао је својевремено да подржава мировни споразум између Београда и Приштине и да је дошло време да се америчке трупе врате кући.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс