Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ТИОДОРОВИЋ: Нема дилеме, морају бити вакцинисани!

Београд — Дилеме нема, здравствени радници морају бити сви вакцинисани, сви они који долазе у контакт са пацијентима, рекао је за РТС епидемиолог Бранислав Тиодоровић

Пораст броја новозаражених који тренутно имамо није изненађујући, имајући у виду повратак великог броја српских туриста из земаља у којима је епидемијска ситуација доста лошија. Овај раст који сада имамо ће се наставити – слажу се стручњаци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, забрињава чињеница да се људи враћају са одмора, колективи се пуне, ускоро ће кренути и нова школска и академска година, што значи и повратак студената у домове. Шта нас чека већ за који дан, како да се понашамо.

Основне епидемиолошке мере у Србији никада нису укинуте, као ни другде у свету, а једино што Кризни штаб може да учини јесте да позове на контролу тих мера.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да је летњи период показао да смо се сви опустили, да се грађани придржавају неких мера, али не свих.

„У тржним центрима, на спортским догађајима и у угоститељским објектима се то види, а на отвореном, поред дистанце остале мере нису толико важне“, рекао је Тиодоровић „Највећи број оболелих долази из Грчке и Хрватске“

Додао је да иако се многи не слажу ипак по свему судећи у ковид болнице највећи број оболелих долази из жаришта – Грчке, Хрватске и због непоштовања мера и зато је потребна ригорознија контрола.

Додаје да сви желе да школска година крене регуларно.

„Не можемо да притискамо децу од 12 година да се вакцинишу, а да нема задовољавајуће резултате код одраслих“, истакао је епидемиолог

„Просветни радници морају да схвате да треба себе да заштите и да ће тако да заштите децу. Подстакнимо да деца носе маске, и свако инсистирање на масовном тестирању је неизводиво не можемо то да радимо стално“, истакао је Тиодоровић.

Наводи да би требало да имамо мирнију епидемиолошку ситуацију да се деца врате у клупе, али је то тешко очекивати. „Здравствени радници морају бити вакцинисани“

Говорећи о делта соју, каже да ако се узме у обзир број хоспитализованих може се закључити да није за панику, али јесте за пажњу.

„Ово је последњи тренутак за вакцинацију, да просветни радници обезбеде услове за нормалан рад“, истакао је гост Јутарњег дневника.

Наводи да морамо да правимо разлику између локалних самоуправа које имају висок проценат вакцинисаних и оних који немају и да се тако одреди ко ће ићи онлајн, а ко реголурално у школу.

„Дилеме нема здравствени радници морају бити сви вакцинисани, сви они који долазе у контакт са пацијентима“, рекао је Тиодоровић и указао да вакцинација није ствар демократије него цивилизације.

Говорећи о фестивалима, рекао да је Егзит поштовао мере и да се то може постићи и код осталих фестивала.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС