Србија

ХОЋЕ ЛИ БИТИ ОДВАЈАЊА ЂАКА АКО СЕ ЕПИДЕМИЈА ПОЈАВИ У ШКОЛАМА? Доктор Кон открио све!

Они који не желе да се вакцинишу одлучили су се за вирус, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон и додаје да је бежање од вируса немогуће. Поручује да је вирус опстао на планети.

Предраг Кон је рекао да то треба да знају и родитељи који нису вакцинисали децу, те да су се одлучили за вирус, преноси еуронеwс.рс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Могуће је избећи вирус једино ако човек мишли да буде затворен годинама, јер вирус је опстао на планети и трајаће. Показао је потенцијал – рекао је Кон.

Упитан да ли треба увести обавезну вакцинацију, он је нагласио да је то питање за правнике, али да он, као епидемиолог, сматра да је боље бити вакцинисан и одабрати вакцину него вирус.

– Могу да тврдим, ако је нешто одобрено и регистровано у Србији да иза тога стоји Агенција за лекове, а то значи највиши стандард. Када се држава одлучи да буде нешто препоручено, она се одлучила. Нема више враћања – рекао је Кон.

Додаје да је за обавезну вакцинацију здравствених радника јер није одговорно да остану невакцинисани, не само што шаљу лошу поруку, већ постоји могућност да заразе своје пацијенте.

– За обавезну сам вакцинацију здравствених радника и за одређене професије. Што се тиче остале популације не сматрам да је неопходно да буде обавезна. Мислим да ова болест није тако тешка, без обзира на то што имамо пуно умирања и више него што региструјемо – рекао је епидемиолог.

Само један одсто деце старије од 12 година вакцинисано

Говорећи о вакцинацији деце старије од 12 година, он је рекао да је само један одсто деце вакцинисано, и да је његово помињање раздвајања деце у школи наишло на критике.

– Уколико се појави епидемија у школи да неко не помисли да неће бити одвајања. Међутим, сигуран сам да ће Министарство просвете и Батут да припреме различите моделе и да ће се о њима расправљати на Кризном штабу. Прошлогодишња шема била је задовољавајућа и само смо једном интервенисали да продужимо распуст – рекао је он.

Говорећи о ковид пропусницама, Кон је нагласио да су оне већ уведене код организације фестивала, а да не постоји воља да се уведе и на друга места.

– Мислим да не постоји воља да се тако нешто уведе и о томе ће се још расправљати. Питање је где да се уведе. То не значи да је у било ком ресторану неопходно, али мислим да их треба увести када се организују лична славља, где има певања и играња. Тада треба да се окупљају они који су сигурни – нагласио је Кон.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Телеграф