Свет

ХОРОР! Броје се мртви на аеродрому, председник побегао! ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛИ РУСИ!

НАКОН муњевите офанзиве коју су предузели након одласка војске САД из Авганистана, Талибани су јуче званично ушли у престоницу Кабул и преузели су контролу над преседничком палатом.

Пре тога у руке талибана пао је и последњи гранични прелаз. Предсеник Авганистана поднео је оставку и отишао из земље, како би, према његовим речима, спречио крвопролиће. Организована је хитна евакуација дипломата, а САД су послале додатне трупе да обезбеде сигуран излазак својих дипломата из земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Талибани су јуче, након што су ушли у град, обећали да ће сви страни држављани бити безбедни.

Извор агенције Тас у главном граду Авганистана рекао је да се на улицама повремено чују пуцњи и да се користи тешко наоружање. Према његовим речима, чују се и експлозије, али су информације о догађајима у граду оскудне јер је препоручено да се куће не напуштају.

Падом Кабула, окончано је присуство коалиције земаља предвођених Сједињеним Државама у тој земљи, после две деценије.

Талибани у Кабулу одузимају оружје цивилима

Талибани су данас у Кабулу почели да одузимају оружје цивилима, јер им, тврде, више није потребно за личну заштиту, изјавио је један званичник побуњеника.

– Разумемо да су људи били наоружани ради личне безбедности, међутим сада могу да се осећају безбедно. Нисмо овде да бисмо наудили недужним цивилима – рекао је овај званичник талибана извештачу Ројтерса.

Житељ Кабула Салад Молескин, директор компаније МОБИ Гроупмедиа, објавио је на свом Твитер налогу да су талибани дошли и у његову компанију да се распитују о оружју које поседује компанијско обезбеђење.

 

Руски дипломата: Гани побегао са четири аутомобила пуним новца

Бивши председник Авганистана Ашраф Гани, који је поднео оставку како би спречио даље насиље у својој земљи, бежао је из Кабула у пратњи аутомобила пуним готовине, рекао је данас портпарол руске амбасаде.

– Што се тиче слома режима, он се најречитије карактерише начином на који је Гани побегао из Авганистана: четири аутомобила била су пуна новца, покушали су да део новца убаце у хеликоптер, али није све. А неки од новац је остављен на писти – рекао је портпарол руске дипломатске мисије Никита Ишенко.

Ангела Меркел: Пролазимо кроз тешке сате

Пролазимо кроз тешке сате, сада морамо да се концентришемо на спасавање, поручила је немачка канцеларка Ангела Меркел поводом ситуације у Авганистану.

Меркелова је, на седници председништва своје Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), указала да ситуација на аеродрому у Кабулу показује да је обезбеђење могуће само уз америчке трупе.

Канцеларка је нагласила да је одлука о повлачењу из Авганистана донета од стране Американаца.

Истакла је да је та одлука била донета и из унутрашњополитичких разлога.

– Дошло је до домино ефекта после повлачења снага – констатовала је Меркелова у првој изјави везаној за ситуацију у Авганистану.

Она се осврнула и на могући талас избеглица из Авганистана, додајући да сада од талибана и ситуације на границама зависи да ли ће Авганистанци моћи напустити своју земљу.

Нагласила је да је интерес Немачке да Авганистанци буду снабдевени на лицу места и указала на потребу тесне сарадње са Турском.

Авганистанци на све начине покушавају да побегну из земље

На друштвеним мрежама се појавио снимак на ком се види како три особе падају са авиона у лету. Како се наводи, у питању су Авганистанци који су се закачили за амерички авион.

Не можемо напустити народ који је 40 година тражио мир

Авганистанско – амерички новинар и хуманитарац је изјавио да се ноћна мора од које Авганистанци страхују тренутно одвија пред нашим очима и да се не може напустити народ који већ 40 година тражи мир.

– Америка је донела одлуку. А ноћна мора од које Авганистанци страхују одвија се пред нашим очима. Не можемо напустити народ који је четрдесет година тражио мир. Авганистанске жене не смеју се натерати да поново клону иза закључаних врата и навучених завеса.

Медлин Олбрајт: Морамо се фокусирати на спасавање живота у Авганистану

– Морамо се усредсредити на спасавање живота у Авганистану. Док САД раде на евакуацији оних са посебним ризиком из талибана, захвалан сам Албанији, Канади, (тзв.) Косову и Северној Македонији што су понудили уточиште афганистанским савезницима, нарочито женама и лидерима цивилног друштва. Надам се и очекујем да ће и други следити.

 

 

 

Извор: Новости.рс