Регион Србија

ХРВАТСКА ПОВУКЛА СЛАДОЛЕДЕ SNICKERS, TWIX, BOUNTY: У Србији још на полицама! Ево шта се дешава!

Foto-Pixabay.com

СЛАДОЛЕДИ „сникерс“, „твикс“, „боунти“ и „ем ен емс“ повучени су са хрватског тржишта због утврђеног присуства пестицида етилен-оксида у адитиву који се користи у процесу њихове производње.

У Србији, ове хладне посластице и даље су у фрижидерима трговинских ланаца, као и у „Фрикомовим“ расхладним уређајима на улицама. Са тржишта суседа повучени су и „дукатос“ јогурти – црна рибизла и цимет наранџа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како за „Новости“ потврђују у надлежном Министарству пољопривреде, они нису добили никакво званично обавештење путем РАСФФ (систем за брзо узбуњивање за храну и производе за животиње Европске уније), да је та серија ушла на наше тржиште. Ипак, понављају да будно мотре на целу ситуацију.

У једном великом трговинском ланцу, за „Новости“ кажу да повучених „дукатос“ јогурта нема у понуди.

– Сладоледе имамо у фрижидерима, али налог за њихово повлачење нисмо добили. Постоје назнаке да серија која је повучена са тржишта Хрватске није ни доспела до наших потрошача. Чекамо да се огласи Министарство пољопривреде, као и компанија „Фриком“, која је дистрибутер ових сладоледа – каже наш извор.

У ове тврдње уверили су се и репортери „Новости“ који су обишли неколико маркета.

Министарство пољопривреде Хрватске обавестило је потрошаче о повлачењу ових сладоледа у различитим паковањима, због утврђеног присуства пестицида. Надлежни су саопштили да добављач „Марс Хрватска“ д.о.о. из предострожности повлачи ове ледене посластице из продаје.

Како су навели, производи имају различите датуме за истек рока употребе и различите серијске бројеве. Они нису у складу са прописима Европске уније о максималном нивоу остатака пестицида у или на храни за људску употребу, односно храни за животиње биљног и животињског порекла.

Њихово министарство је објавило и да произвођач „Дукат“ из Загреба, због истог овог пестицида, превентивно повлачи јогурт са укусом црне рибизле и наранџе и цимета. Повучени су ови јогурти са роком трајања: 4. 8. 2021, 11. 8. 2021, 20. 8. 2021, 28. 8. 2021.

РЕЧ ПРОИЗВОЂАЧА

ПОВОДОМ повлачења сладоледа огласила се и компанија „Марс“ из Хрватске. Наводе да иако је ниво ЕТО у спорном састојку изнад законских граница за Европу, у сладоледима користе веома малу количину тог састојка. Додају да верују да је она и у тим проблематичним сладоледима далеко испод законских ограничења.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Новости.рс