Србија

ИЗБИО СКАНДАЛ! „Нема вакцина, министарство нетачно пријављује број мртвих“

Приштина — Градоначелник Ђаковице Ардиан Ђини оптужио је Министарство здравља за недостатак вакцина и нетачно пријављивање смрти од ковида-19.

Ђини је рекао да су здравствени радници изразили спремност за рад недељом, али им министарство није дозволило.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, градоначелници су чак били свесни недостатка вакцина и манипулације бројем умрлих, али су се суздржали од коментара, како не би политизирали трагедију, преноси портал Косово онлине.

„Од 1.700 доза вакцине дневно до пре седам дана, центар за вакцинацију у Ђаковици сада даје мање од 500. Здравствени радници су били спремни да раде недељом, али им није било дозвољено. Градоначелници знају, али нису говорили јер нисмо хтели погоршати ситуацију, да има мало вакцине“, каже Ђини.

Он такође истиче да се смртни случајеви тачно не пријављују.

„Прави број није пријављен, одгађају се извештаји за неколико дана, док сада када су случајеви прикупљени, бројке излазе на видело. Влада се бави политиком. Веома лоше!“, указује Ђини.

Међутим, према његовим речима, лицемерје је избило на конференцији премијера Аљбина Куртија и министра здравља Арбена Витие који су окривили грађане.

„Траже од грађана да се вакцинишу, готово да грађани одбијају. Грађани не могу заказати термине за вакцинацију, то је истина. Тако кривити грађане. Врхунац лицемерја“, закључио је.

Став Куртија

С друге стране, косовски премијер Аљбин Курти рекао је да се у околностима какве су тренутно не могу предузети никакве строжије мере у погледу спречавања ширења короне.

Како преноси Коха, он је рекао да Косово има мали буџет, а да није могуће ни да западне земље затворе своје грађане и да их финансира држава.

„Немогуће је да се земља затвори на дуже време. Са оним што смо знали дали смо све од себе. У погледу здравственог особља бескрајно смо захвални, за њихове плате имамо додатну солидарност за 10 посто. Сада није ситуација када су здравствени радници у опасности као што је то било прошле године, док ће за додатни посао дефинитивно бити надокнађени“, рекао је Курти.

Он каже да и вакцинисани могу бити преносиоци.

„Нисмо задовољни врстом дисциплине. Позивам грађане да буду врло опрезни током две седмице након вакцинације и прве и друге. Позивам грађане да се не одлучују само за Фајзер, узео сам две дозе Астра Зенеке. Озбиљна ситуација у којој се налазимо је због варијанте делта“, рекао је Курти.

Он је додао да је од 1. до 27. августа од 33.000 случајева, 2.505 вакцинисано једном дозом.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине