Спорт

Изненадио све! БРИТАНАЦ СТАО У ОДБРАНУ ЂОКОВИЋА: Роџер и Рафа нису бежали од НАТО БОМБИ као Новак!

Некако смо и навикли да медији у Британији упућују критике и негативне коментаре на рачун најбољег тенисера света Новака Ђоковића. Али, ипак, постоје и изузеци.

Наиме, чувени британски лист „Фајнаншал тајмс“ је написао занимљив текст о првом рекету света. И то на такав начин да га бране од других тако што пореде прошлост и оно кроз шта су прошли његови највећи ривали Роџер Федерер и Рафаел Надал и кроз шта је он сам прошао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У историји не пише да су Роџер Федерер или Рафаел Надал преживели 78 дана НАТО бомбардовања Југославије. Новак Ђоковић је имао 12 година док се сакривао од бомби и то ће заувек памтити. Они који га нападају би могли да размисле прво кроз шта је прошао – наводи се на почетку текста.

Аутор овог текста, колумниста Јанан Ганеш наглашава и да је збуњен.

– У једном моменту, можда већ на УС опену у септембру, би Србин могао да постане и дефинитивно највећи тенисер свих времена. Али, ни у једном тренутку се њему највише дивили, чак није био ни на другом месту по томе и то у његовој ери. Зашто? То је мистерија.

Такође је направио је поређење и са дешавањима из прошлости.

– Његов стил је познат по упорности, да кажем пуристички, као да када Рафа игра то изгледа као плач анђела. Они који су живели кроз Федерерову еру златног-монграма објашњавају то као проблем са егом. Фанови Џона Мекенроа су његове испаде оправдавали са ‘карактером’ и темпараментом. Зар све то не нервира мало? Национализам? Колико њих у тој млакој публици заиста зна уопште шта је то – навео је Ганеш и у наставку додао:

– Новак је упао и прекинуо гламурозну журку Федерера и Надала пре 10 година. Раздвојио је такозвани ‘Федал’. Мада не видим по чему је то горе од рецимо Надалове појаве и узурпације Швајцарца? Гледајући по стилу, рекао бих да је Новак био мањи шок. Рафаелу су убрзо све то заборавили, док Ђоковића заувек само толеришу. Ако је судити по публици у Паризу која је на Ролан Гаросу викала ‘Циципас, Циципас’, изгледа да су се само њих двојица извукла.

Британски колумниста је на крају направио и поређење са чувеним филмом у ком глуми Силвестер Сталоне.

– Његови критичари не разумеју чак ни оне праве мане. То што су гледали филм „Роки 4“, па мисле да сви ти спортисти словенског порекла имају ту изражену хладноћу и понашање није тачно, чак је потпуно супротно. Човек који показује велику захвалност и повезаност са својом душом има отворен, а не затворен начин размишљања. А, ако је он као личност нешто што их нервира, онда не треба да забораве како је било деведесетиих у Базелу или на Мајорци, а како је било у Београди. Загонетка невољеног шампиона ми није јасна. Не знам шта људе тачно нервира, али нисам уопште изненађењ што његову прошлост уопште не узимају у обзир – закључује се у тексту.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс